Na chorobu a těžký život s ní chtějí poukázat organizátoři Maratonu s roztroušenou sklerózou, který proběhne také v Libereckém kraji. K maratonu se přidají lidé v Novém Boru a Liberci.

V prostorách tělocvičny Základní školy v Novém Boru Arnultovicích a přilehlém fitness centru Olymp se bude cvičit v sobotu 3. března od 14 do 17 hodin. V Liberci se akce uskuteční v Aerobic studiu Endorfin od 9.30 do 12.30 hodin.

POHYB JE KLÍČOVÝ

Maraton posilovacích cvičení není zvolen náhodně: právě aktivní pohyb je pro nemocné trpící roztroušenou sklerózou klíčový. Zlepšuje kvalitu života, když jim umožní udržet se déle aktivní a práceschopní. Proto se do akce zapojují právě i pacienti, stejně jako jejich blízcí, kolegové, lékaři, fyzioterapeuti.

„Přijít může každý, kdo chce podpořit dobrou věc,“ připomněla jménem organizátorů z Nadačního fondu Impuls Veronika Ostrá a vysvětlila, jak je to s podporou dobré věci.

„Výtěžek z dobrovolného vstupného organizátoři využijí k nákupu rehabilitačních pomůcek a speciální fyzioterapie, které zdravotní pojišťovny pacientům s roztroušenou sklerózou nehradí.“

PROBLÉM TISÍCŮ LIDÍ

Onemocnění, které se často označuje zkráceně RS, rozhodně není ojedinělé jak by snad leckdo předpokládal. Registr pacientů ReMuS eviduje v Libereckém kraji 474 nemocných, v celé zemi je na 10 000 lidí s touto diagnózou. Celosvětově trápí roztroušená skleróza na 2,5 milionu lidí.

Českolipská nemocnice vybavila svou kardiologickou ambulanci interního oddělení novým záznamovým zařízením EKG k monitorování srdečního rytmu.
Českolipská nemocnice má nový přístroj na měření srdce

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému zatím neznámé příčiny, spojené s poruchami hybnosti, koordinace pohybu, citlivosti a zraku. Záchvaty se většinou střídají s obdobími zdánlivého klidu.

Moderní biologické léky často způsobí, že se pacienti cítí dobře, konstatovala v pondělí Dana Horáková z neurologické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Kvůli jiným aktivitám cvičit nestíhají nebo zapomínají. U roztroušené sklerózy je však pravidelný pohyb naprosto klíčový pro jejich budoucí stav,“ upozornila, proč je chystaná akce důležitá nejen pro osvětu v řadách veřejnosti, ale i pro samotné pacienty.

Právě aktivní pohyb totiž společně se zdravým životním stylem a včasnou biologickou léčbou dokáže hotové divy. „Zásadně oddaluje vzplanutí nemoci a mírní její příznaky,“ vysvětlila Horáková.

Den Romů připomněla loni akce v Komunitním středisku Kontakt.
Cíl nové organizace: Romové pomáhají Romům