„Budeme aktualizovat program rozvoje města, kde budeme tuto problematiku řešit. Záleží především na tom, jakou dostane instalace kamerového systému prioritu,“ řekl starosta města Mimoň František Kaiser.


Jak se vyvíjí toto téma v Mimoni?

„Nejprve jsme vzali vysokozdvižnou plošinu a zachytili fotoaparátem místa, která by měly kamery snímat, abychom tak zjistili, jak velký prostor dokáží pojmout,“ vysvětlil tajemník místního městského úřadu Miroslav Schleier. Instalace městského monitorovacího systému zadalo město několika firmám, které by měly podat návrh na řešení a umístění kamer, popřípadě předložit jiné možnosti instalace. Navíc by také měli podat návrh na rozpočet. Vše musí samozřejmě nejprve projít jednáním rady města a také zastupitelstva.

Vše by mělo být hotové do konce června, kdy město podává žádosti na ministerstvu vnitra. Jedním z bodů by měl být také zmiňovaný systém.
Které části města bude kamerový systém zabírat? „V první části tohoto projektu by mělo jít především o osazení centra města a také sídlišť Letná a Pod Ralskem. Největším problémem ve středu města je především vandalismus a ničení majetku města. Na sídlištích se jedná především o vloupání a narušování veřejného pořádku,“ dodal Miroslav Schleier.


A jak se na to, že by každý jejich krok měly sledovat bedlivé oči kamer, dívají sami občané?

„Pro bezpečnost ve městě je potřeba něco udělat. Osobně mi vadí vandalové, kteří všechno ničí, a také rychle jezdící auta. I když nevím, jestli k jejich postihu pomohou záznamy z kamer,“ míní Lucie Horková. Podle Miroslava Schleiera se občané nemusí bát toho, že by kamery sledovaly dění za okny domů a bytů.