„Stalo se to v části Na Kopečku, kde si postěžoval místní obyvatel, že kolem jeho domu létá delší dobu dron. Strážníci po příjezdu na místo žádný přístroj už nezaznamenali,“ uvádí tisková mluvčí českolipských strážníků Eva Vlastníková s tím, že létání s dronem má totiž svá přesně vymezená pravidla, určená Úřadem pro civilní letectví.

ŽÁDNÁ NOVINKA

S dálkově ovládanými létajícími stroji nadšenci létají již dlouhé desítky let. Prudký rozmach technologie a nižší ceny společně se stále jednodušším ovládáním daly obratné letouny, nezřídka vybavené výkonnou kamerou, do rukou davu. A pravidla jsou pro některé omezující.

„Dal jsem za to čtyřicet tisíc. Ze zákona bych měl létat prakticky jen nad svým pozemkem, a to ještě pokud na něm nejsou žádní lidé. Jinak potřebuju povolení. To je mi potom taková věc k ničemu,“ říká pilot-kameraman Josef Peterka. Tento titul ale oficiálně používat nesmí. Pro profesionály, kteří se zabývají natáčením drony za peníze, nebo mají stroje těžší dvaceti kilogramů, platí zvláštní pravidla. Například musejí mít povinné ručení a zvlášt- ní pilotní licenci, vydanou zmíněným Úřadem pro civilní letectví ČR.

POZOR NA DŮSTOJNOST

„Pro drony platí také zákon o ochraně osobních údajů, operátor bezpilotního letounu nesmí pořizovat záběry ryze soukromých aktivit, tedy z obydlí a přilehlých prostor a záběry, jimiž by primárně byla snižována lidská důstojnost,“ podotýká Eva Vlastníková.

Obecně se také nemá létat v okolí letišť, nad silnicemi, chráněnými územími, vodními zdroji a podobně. Maximální letová hladina je 300 metrů, pilot musí na letoun přímo vidět, a to i když má vybavení pro přenos obrazu v reálném čase.

V noci s drony také není možné létat, přestože jsou většinou vybaveny pozičními světly. Za škody, které dron případně způsobí, odpovídá vždy jeho pilot.