Objekt bývalého městského vlakového nádraží stále patří Českým drahám. Společnost části areálu pronajala, ale jsou tu místa zcela nevábná.
Drážní domek vedle budovy nádraží vyhořel, a tak jej už opustili i bezdomovci. Zůstaly po nich jenom stopy v podobě rozbitého nábytku, nepořádku a výkalů. Celý objekt je nezabezpečený, může sem přijít prakticky každý.
Okolí nádraží podél Mimoňské ulice je zčásti uklizené, je tu viditelná péče o zeleň. „Průběžně provádíme základní údržbu budovy i bezprostředního okolí, nedávno jsme například prořezávali dřeviny. Trvalá ostraha objektu ale není možná, což bohužel nahrává vandalům,“ uvedl Radek Joklík, manažer komunikace Českých drah.
Pracovníci Českých drah definitivně opustili prostory městského nádraží v roce 2006. „V tuto chvíli jsou ještě ve staniční budově byty a část prostor je pronajatá k podnikatelským účelům. O koupi objektu projevilo před časem zájem město Česká Lípa a my bychom se rádi ještě v tomto měsíci setkali se zástupci města a projednali další postup,“ upřesnil Radek Joklík.
Záměr města na koupi objektu trvá již několik let a vychází z plánovaného pokračování stavby vnitřního městského okruhu. „Máme smluvně ošetřeno předkupní právo na budovu bývalého městského nádraží,“ potvrdil místostarosta Jan Stejskal. „Budovu budeme potřebovat až pro stavbu části městského okruhu. Zatím to ale není mezi našimi prioritami, přednostně musíme zrekonstruovat ulici 5. května a Hrnčířskou včetně mostu přes Ploučnici,“ doplnil Jan Stejskal s tím, že se jedná o rozsáhlé investice přibližně na pět let.