Nadstandardní služby v podobě samostatných pokojů nabízí českolipská nemocnice s poliklinikou.
„Nadstandardní pokoje, což je samostatný pokoj s jedním lůžkem, televizí, rádiem, varnou konvicí, atd. máme na gynekologicko-porodnickém oddělení, na urologii, na neurologii a na interně. Na ortopedii máme pooperační jednolůžkové pokoje,“ shrnul tiskový mluvčí nemocnice Petr Pokorný. Pacienti dostávají vyúčtování, které mohou zaplatit buď hotově v pokladně nemocnice s poliklinikou, anebo z účtu převodem.
Obecně se lékaři shodují, že lidé jsou ochotni si za zdraví připlatit. „Nejenže nemáme problémy s vybíráním povinného regulačního poplatku, ale dokonce starší lidé, kteří doposud nebyli zvyklí si připlácet, rádi dají ze svého za nadstandardní služby,“ řekla praktická lékařka MUDr. Anna Nováková. Například ošetření laserem nehradí pojišťovna, přesto jej lidé rádi využívají a zaplatí za něj.
Placené nadstandardní služby nabízí také například novoborská poliklinika. „Pokud nás pacient požádá o lehkou plastovou sádru, dostává ji. Zkušenosti jsou takové, že jakmile lidé o něco žádají, jsou i ochotni si připlatit,“ komentuje ambulantní chirurg MUDr. Miroslav Coufal.
Zájem je i o složitější zákroky. „Operaci hemoroidů děláme pomocí elektrokauteru. Pacient si ji sice zaplatí, ale zákrok je bezbolestný, provedeme jej ambulantně a není potřeba pracovní neschopnosti,“ vysvětluje lékař. Tento druh zákroku provádějí již sedm let.
„V rámci prevence rakoviny tlustého střeva provádíme výplach střev speciálním přístrojem. Máme jej dva roky a pacienti jsou velmi spokojení, že nemusí dojíždět na jiná specializovaná pracoviště,“ popisuje MUDr. Coufal. Placené služby nejsou tedy novinkou, v Novém Boru např. chystají i operace víček.

Další zprávy z regionu najdete zde