Patří mezi nejaktivnější středoškoláky v České republice. Ve stejnojmenné soutěži letos skončila na devátém místě. Šestnáctiletá Alena Brabencová z Mimoně se věnuje dobrovolnictví, jezdí na letní školy a výměnné pobyty, učí se pět jazyků a od září bude studovat na prestižní střední škole ve Velké Británii. Společně s dalšími sedmnácti studenty z republiky prošla náročným výběrovým řízením a získala stipendium od Nadace Open Society Fund Praha.

Se studentkou Gymnázia Mimoň jsme si povídali o jejich aktivitách i plánech do budoucna.

Když jsem si prohlédla váš profil na Facebooku, vaše aktivity nepůsobí jako typické pro české středoškoláky. Nebo se pletu? Jak vnímáte svou generaci?

Nejsem si jistá, zda-li dokážu na tuto otázku odpovědět objektivně. V mimoškolním sektoru se pohybuji již několik let a je každodenní součástí mého života, většinu přátel a známých znám právě díky mimoškolním aktivitám a jedná se o talentované, ambiciózní a aktivní středoškoláky. Myslím si, že se zvyšuje povědomí o těchto aktivitách i v menších městech a lidé si začínají plně uvědomovat jejich význam nejen při výběrových řízeních na prestižní školy, ale i při hledání práce. Naše generace má takových možností stačí obětovat čas a píli.

Čemu všemu se mimo školu věnujete?

Mé první dobrodružství proběhlo před třemi lety, kdy jsem se zúčastnila mezinárodního projektu v Praze. Velmi mě to okouzlilo a během dalších let jsem podstoupila výměny mládeže v Berlíně, na Tenerife, v Dublinu a v malebné vesničce v Itálii.

Studentka Alena Brabencová cestuje a pomáhá. Dobrovolničila třeba v Ekocentru Brniště.Zdroj: archiv A. B.Také pomáhám v brnišťském Ekocentru a pomáhám na různých dětských akcích v okolí. Dobrovolničím i v organizaci AFS, která posílá české studenty studovat do zahraničí, a zde se stará o studenty, kteří přijeli do České republiky. Jsem aktivní členkou Česko-německého fóra mládeže v pracovní skupině Okamblick.

Také jsem se zúčastnila několika letních škol, například na Technické univerzitě studovala obor Textilní technologie a design a pracovala na projektu v Googlu o kyberšikaně. Hodně mě baví jazyky a za svá studia jsem se samozřejmě učila angličtinu, němčinu, španělštinu a poslední rok ruštinu a francouzštinu. Angličtinu jsem rok učila jednu mladší slečnu.

Samozřejmě se také účastním anglických olympiád a soutěží, v průběhu let jsem dostala několik pochval ředitele za reprezentaci školy a v červnu jsem byla oceněna jako jedna z patnácti nejaktivnějších středoškoláků v České republice.

Co z toho je vaše opravdu srdeční záležitost?

Všechno! Zní to jako klišé, ale každá z těchto aktivit mi dala možnost poznat úžasné lidi, kteří mě stále nepřestávají inspirovat, naučila mě nějakým specifickým dovednostem, pomohla mi dále na cestě osobního rozvoje, jednoduše mě naučila něco nového a jedinečného.

Na výměnách mládeže se člověk učí mnoha věcem pro mě to bylo hlavně otevření se z ulity a socializace, práce v týmu a spolupráce. Dobrovolničení mě nabíjí pozitivní energií a radostí, když vidím dětské obličeje při maximální soustředěnosti na vytvoření nejlepšího papírového zvířátka, tak se musím usmát. Česko-německé fórum mě učí závazkům a jak je dodržovat, umění dělat kompromisy, řešit problémy a vyjádřit svůj názor. A takhle bych mohla pokračovat. V srdíčku mi z každé aktivity určitě zůstává nějaký kus, na který nezapomenu a který je pro mě opravdu důležitý.

Čeká vás studium na Reddam House ve Velké Británii. Co budete studovat a jaká jsou vaše očekávání?

Budu studovat anglickou literaturu, umění, psychologii a drama. Snažím se nemít očekávaní a nechat se překvapit jisté ale je, že mě čeká úplně jiný svět, jiný systém, asi i úplně jiný život, a hlavně nezapomenutelná zkušenost a zážitek.

Studentka Alena Brabencová cestuje a pomáhá, kde se dá. I proto uspěla v soutěži Nejaktivnější středoškolák 2016.Zdroj: archiv A. B.

Bylo výběrové řízení na získání stipendia náročné?

Nadace OSF Praha, která zde zprostředkovává (ve spolupráci s britskou organizací HMC) výběrové řízení má již dlouholeté zkušenosti, a tak je výběrové řízení na velmi vysoké úrovni. Poměrně komplikovaná část je podání samotné přihlášky musí se přiložit několik dokumentů jako doporučení od různých učitelů v zapečetěných obálkách, osobnostní esej a další.

Alenka na cestách O svém pobytu v Anglii bude Alena psát na blog alenkanacestach.blogspot.cz

Nejprve se konají jazykové testy, ve kterých se prověří určitá znalost „školního jazyka" různé pojmy, matematické dovednosti a podobné. Poté přichází komplikovanější část pohovory se zástupci HMC a ASSIST, kteří přijeli z Velké Británie a Ameriky. Vždy se střídají trojice studentů a ti dostávají různé úkoly jako diskuzi ve trojici, debatu, anebo třeba naplánování českého večírku, jako jsme s mými spoluuchazeči měli letos, záludné otázky nejen ohledně osobní motivace, ale také zájmů, obecných znalostí a také osobnostní eseje. A pak přichází dlouhé čekání to je asi nejhorší.

Jaké máte další cíle? Oxford, Harvard?

Chtěla bych procestovat svět! Tím jsem si naprosto jistá. Uvidíme, jak se mi zalíbí v Británii a jaká je vlastně bude budoucnost pro studenty v Británii po Brexitu, v tuto chvíli je to bohužel velmi nejasné.

Studentka Alena Brabencová cestuje a pomáhá, kde se dá. Na snímku je se svými kolegy z AFS dobrovolnické skupiny Liberecko.Zdroj: archiv A. B.