„Nedal jsem to,“ reaguje Petr Veselý na slzy, které mu kanuly po tváři poté, co mu minulý týden studenti bouřlivým potleskem vzdali hold ve foyer školy. „Jsem na naše studenty hrdý. Člověk na nich vidí, že to dělá smysluplně,“ říká. Svého předchůdce a nástupce v jedné osobě ale chápe. „Asi by se tak zachovala většina z nás,“ myslí si nynější zástupce ředitele pro rozvoj školy.

Další výběrové řízení na ředitele průmyslovky proběhne v roce 2024. „V lednu 2018 jsme po novele zákona vyhlásili výběrové řízení na ředitele krajských škol. V tu chvíli jsme nevěděli, že už pan Mečíř nebude starostou,“ vysvětluje náměstek Libereckého kraje Petr Tulpa.

Na kočárky, kabelky i končetiny jdou tyto pásky snadno umístit.
Ani ve městě nejste vidět, varují chodce v České Lípě

Tím, že se na Mečíře vztahuje ochrana daná zákoníkem práce, mu automaticky začalo nové šestileté funkční období. „Vyhláška o konkurzním řízení a k tomu školský zákon upravuje jen to, kdy a kde se bude konat konkurzní řízení, ale vůbec neřeší problematiku uvolněného zastupitele. Legislativa nám vůbec neříká, jak se v takových situacích máme zachovat,“ tvrdí Tulpa s tím, že je to mezera v zákoně, se kterou si zkrátka museli nějak poradit. „Snažili jsme se rozhodnout podle většinového názoru a podle citu,“ podotýká radní.

„Chceme přehodnocení Libereckého kraje jako zřizovatele školy,“ uvedl jako jeden z bodů petice vyvěšené na portálu e-petice.cz její iniciátor Radek Souček, který stojí i za iniciativou „Veselý nesouhlas“ na sociální síti Facebook. Za pět dní posbírali necelé tři stovky podpisů na podporu Petra Veselého a za jeho návrat na místo ředitele. Za symbol protestu si vybrali prostý žlutý „smajlík“.

Betlémské světlo dorazilo do České Lípy.
FOTO: Betlémské světlo dorazilo do České Lípy

„Těžko říct, zda by mohla petice něco změnit, odvolání ředitele bývá obvyklé z opravdu závažných důvodů. Že by někdo odvolal ředitele, protože se lidem nelíbí, o tom jsem neslyšel,“ míní radní Tulpa s tím, že pokud petice dosáhne stanoveného počtu tisíce podpisů, určitě ji budou krajští radní řešit.

„Fyzicky jsem nastoupil minulé pondělí, čerpal jsem dovolenou z předchozího zaměstnání. Teprve si na to názor utvářím. Nikdo ze studentů s tím ale za mnou nepřišel,“ diví se Jan Mečíř. Sám nastoupil na průmyslovku jako učitel už na sklonku 80. let a ke škole ho také váže těsné pouto. „Nikdy jsem školu nepřestal sledovat a s Petrem máme na plno věcí podobný názor. On se navíc bude dál zabývat projekty, které započal. Myslím si, že většinu toho, co tu Petr dělal, bude dělat i dál,“ ujišťuje.

ilustrační
Smutný primát. Na Českolipsku při nehodách zemřelo 10 lidí

Podle něj škola směřuje správným směrem a on nemá důvod práci svého předchůdce a nyní zástupce znevažovat či ničit. „Rozhodně také na škole nehodlám strašit zbytečně dlouho,“ dodává letos 60letý Mečíř.