Odboráři žádají kabinet, aby přiznal zaměstnancům a jejich rodinám mimořádnou sociální dávku podobně, jako pomohl zaměstnancům Českých drah. „Vláda by měla využít všechny zákonné možnosti a dát zaměstnancům náhradu za nevyplacené mzdy,“ přiblížil odborový předák novoborského Crystalexu František Kuric.

„Vláda přiznala zaměstnancům ČD kromě mzdy a odstupného ještě příspěvky až do výše 180.000 korun ze státního rozpočtu. Skláři a jejich rodiny jsou na tom podstatně hůř,“ řekl předseda odborového svazu skla a porcelánu Vladimír Kubinec.

„Z těchto důvodů připravujeme na pondělí 2. března demonstraci před úřadem vlády. Nebudou tu jen odboráři, ale zaměstnanci skláren a porcelánek,“ uvedl František Kuric.

„Kvůli zajištění dopravy pro všechny, kdo se chtějí demonstrace zúčastnit, je důležité, aby se přihlásili na závodním výboru v Crystalexu,“ upozorňuje.
Dodává, že dopravu zajišťují odbory nejen pro členy odborového svazu, ale i pro všechny pracovníky a jejich rodinné příslušníky.

Odboráři z Crystalexu odhlasovali, že budou vyplácet podporu svým členům, kteří ukončili pracovní poměr nejdříve 26. ledna 2009 (jsou bez výplaty téměř dva měsíce). Tomu, kdo je členem odborového svazu minimálně půl roku a má dítě do patnácti let, bude náležet částka tisíc korun na dítě, k tomu dostane pět set korun.

Každý zaměstnanec, který byl členem odborového svazu minimálně dva roky a neobdržel částku na dítě, náleží také tisíc korun. „Peníze budeme vyplácet v hotovosti v kanceláři závodního výboru po tři dny, a to od 24. do 26. ledna,“ zdůraznil František Kuric. Dodal, že nevyplacené podpory budou odeslány na osobní účet zaměstnance - člena OS.

Pokud někdo svůj účet zrušil, musí to neprodleně nahlásit do kanceláře závodního výboru. „Při vyplácení podpor je nutný průkaz totožnosti člena a doklady o narození dítěte,“ dodává František Kuric.