Novoborští zastupitelé projednávali avizovaný prodej domu v Nemocniční ulici, který desítky let obývají Romové. Rada města navrhla prodat tento dům v dražbě i s nájemníky. Jak jsme již informovali, místní Romové se proti dražbě ostře ohradili a v pondělí kvůli tomu přišli jednat i s místostarostou města Stanislavem Valdmanem a starostou Jindřichem Marešem.

Při tomto jednání se obě strany shodly na tom, že dražba skutečně není nejvhodnější varianta řešení. To zastupitelům místostarosta i zopakoval. „Přibližně před dvěma měsíci jsme prodali podobný dům v ulici Generála Svobody. Hned, jak jsme dům prodali, vyskytl se velký problém. Tři romské rodiny chodily po městě a požadovaly nové ubytování,“ řekl zastupitelům Stanislav Valdman. „Obávám se, že v tomto případě by to mohlo nastat také.“

Starosta města měl sice k dražbě připomínky, avšak prodat dům místním obyvatelům podmínil zaplacením jejich dluhů. Velmi podobně mluvil i zastupitel Libor Fafala, který prodej formou dražby vidí dokonce jako velmi nebezpečnou variantu. „Hodně by se pak mezi těmi lidmi vyostřily vztahy,“ řekl. Téhož názoru byl i další diskutující zastupitel Jan Vojta.

Ostřeji se pak vyjádřil Miroslav Coufal. „Prodat ten dům pod cenou Romům zavání diskriminací naruby,“ uvedl. Zapojila se také Gabriela Lupuljevová. „Jak je to s jejich nájemními smlouvami? Nabízeli se nájemníkům jednotlivé byty k prodeji? Měli o to zájem?“ ptala se. Romové totiž tvrdí, že již dávno chtěli byty odkoupit a město říká, že nikoli.

Skutečnost osvětlila vedoucí odboru rozvoje města, majetku a investic Blanka Fialová. „Čtyři nájemní smlouvy už jsou neplatné a platnost jedné končí v prosinci letošního roku. O prodeji bytů jednotlivým nájemníkům s nimi hovoříme pokaždé, když s nimi jednáme,“ řekla. Problém je ale v tom, že nájemníci mají stále dluhy a jako dlužníkům jim město nemůže byty prodat.

Slova se ujal také jeden z obyvatelů domu Pavel Turko, který opět upozornil na to, že dluhy jim rostou především proto, že dům je v katastrofálním stavu, a to hlavně vodovodní rozvody. Voda podle něj uniká, a nájemníci tak za vodu platí obrovské sumy. Společnost Nobys ale podle Pavla Turka vodu neopravuje, stejně jako nic ostatního.

Nobys má ale jiný názor a ten tlumočil zastupitelům starosta Jindřich Mareš. „Podle materiálů, které zpracovali pracovníci společnosti Nobys, tam skutečně řemeslníci chodit odmítají. Vše, co se zde opravilo, bylo totiž hned zničené nebo úplně zmizelo,“ uvedl starosta.

Krátké zprávy ze zastupitelstva
- Velkou diskuzi vyvolal návrh na zvýšení poplatků za psy . Výsledkem diskuze bylo hlasování o úplném odpuštění poplatku, který neprošel, stejně jako návrh na jeho zvýšení. Poplatek za psy ve městě proto zůstává ve stejné výši.
- Jeden ze zastupitelů informoval o tom, že celý víkend nebylo možné se dovolat na mobilní telefony městských strážníků. Na ty je totiž přesměrovaná pevná linka strážníků. Tajemník úřadu ale kvůli enormnímu nárůstu volání z úřadu na mobilní telefony toto volání zatrhl. To ale způsobilo i nedostupnost strážníků.
- Starosta města oficiálně požádá českolipskou radnici, aby lépe dohlížela na úklid nové cyklostezky.
- Starosta města Jindřich Mareš přiznal, že to byl právě on, kdo v osmdesátých letech projektoval novoborskou smuteční síň, kterou si v pořadu Šumná města vzaly jeho tvůrci na paškál.