Novoborský starosta i místostarosta se Romům z Nemocniční ulice zavázali, že městským zastupitelům navrhnou, aby dům, ve němž žijí, nešel do dražby, a to navzdory rozhodnutí Rady města, která právě prodej domu formou dražby preferuje.

Město by se tohoto objektu rádo zbavilo, protože jsou s ním starosti a místní obyvatelé mají vysoké dluhy především za vodu. S výší dluhů souhlasí i místní lidé, avšak ohrazují se proti tomu, jak je město, respektive společnost Nobys, mezi ně rozpočítalo. V domě je totiž pouze jeden vodoměr a vyúčtování spotřeby vody se pak provádí podle toho, kolik je v jednotlivých bytech přihlášených lidí.

„Mnohokrát jsem byl na úřadě hlásit, že v domě žilo třináct lidí načerno. Přesně jsem je vyjmenoval. Nikdo s tím nic nedělal. Pak mě, který tam přebývám jen o víkendech, přišel doplatek za vodu skoro třicet tisíc,“ vysvětloval Miroslav Tancoš, který mimo jiné vykonává funkci předsedy správní rady Romské hospodářské rady České republiky. „Vinu na tom nese jednoznačně inženýrka Fialová z odboru správy majetku, která moc dobře věděla, ve kterém bytě žijí jací lidé a že tam žijí načerno,“ dodal.

Podle něj ale situaci neřešila a pouze ho posílala na Nobys. „Tam mi řekli, že si to máme vyřešit sami mezi sebou a tím to pro ně skončilo,“ řekl Miroslav Tancoš. O tom, že zde žilo hodně lidí načerno, věděli podle něj i sociální pracovnice, mezi nimi i současná českolipská starostka Hana Moudrá. „Chodila do domu jako sociální pracovnice. Věděla přesně, kdo kde bydlí a že jsou tam načerno. Říkala mi, ať se o to nestarám a ať se starám o svůj byt. Tak jsem se o svůj byt staral a výsledkem bylo jen to, že mi chodily desetitisícové faktury za vodu.“

O tom, že vysoká spotřeba vody, která podle jednatele společnosti Nobys Jaroslava Voldřicha byla v tomto domě s osmi byty srovnatelná se spotřebou panelového domu se šedesáti lidmi, byla skutečně zapříčiněna mnoha načerno žijícími lidmi, nasvědčuje i fakt, že dluhy současným nájemníkům už nerostou. Naopak mají přeplatky, z nichž se umořují dluhy z minulosti. Zálohy mají totiž nastaveny tak, aby pokryly spotřebu, která zde byla v době, kdy zde žili i lidé načerno.

Po všech těchto argumentech se místostarosta města Stanislav Valdman otevřeně zeptal: „Jste ochotní dům za vyvolávací cenu koupit?“ Svou ochotu potvrdili všichni přítomní. Starosta Jindřich Mareš jim proto navrhl, aby na středeční zasedání zastupitelů přišli s návrhem o odkoupení domu. Místostarosta jim pak slíbil, že zastupitelům navrhne odložení dražby.

Problém je ale v tom, že město nemůže prodávat žádný majetek lidem, kteří městu dluží byť jen jedinou korunu. I to se dá ale podle místostarosty vyřešit. „Nebudeme jednat o prodeji konkrétnímu člověku, ale sdružení, které tito lidé založí a to žádné dluhy u města nemá,“ vysvětlil místostarosta Stanislav Valdman.

Pokud vše dopadne, jak se obyvatelé domu z Nemocniční ulice se starostou a místostarostou dohodli budou podle svých slov spokojení všichni. Věřím, že když bude dům v jejich majetku, tak se o něj budou starat,“ řekl místostarosta. Totéž potvrzují i obyvatelé domu, pro které podle jejich slov nebude ani problém sehnat potřebných 362 tisíc. Konečné slovo ale budou mít zastupitelé, kteří zasedají ve středu.