V kotelnách už totiž kotelníci pracovat vůbec nemusejí, vše totiž dokáže řídit počítač a lidskou práci obstarává automat, a to i přesto, že ve zdejší kotelně se nespaluje pouze plyn, ale přibližně dvacet procent tepla zde vzniká spalováním biomasy, tedy balíků slámy.

Ani o její ládování do kotlů se nestarají lidé, ale stroje. „Zajišťujeme pouze, aby se balíky slámy dostaly ze skladu ke kotli,“ vysvětluje jeden z pracovníků novoborské společnosti Teplo Stanislav Melničák. Vše ostatní pak řídí automat. Ve chvíli, kdy v kotli dochází biomasa, automat sám vyhodnotí, kolik jí do kotle musí přiložit, aby se voda vyhřála na dostatečnou teplotu. Ani tu však neurčují lidé. Počítač si sám zjistí, jaká je venkovní teplota a přesně podle ní nastaví, na jak kolik stupňů celsia má ohřát vodu. Podle toho pak řekne automatu, jak velký kus balíku slámy se má do kotle přiložit.

Když pak počítač zjistí, že spalováním biomasy nedokáže kotelna vyprodukovat dostatek teplé vody, automaticky spustí kotle plynové, které zde jsou k dispozici hned tři.

Pracovníci kotelny na práci automatů pouze dohlížejí. Sedí u počítače a na monitoru sledují, co se kde právě děje. Velkou část jejich pracovní doby se nic zvláštního neděje. Přesto se najdou okamžiky, kdy od počítače musejí vstát a jít robotům pomoci. „Často se stane, že balík slámy je o několik centimetrů širší, než je násypka. To pak vezmeme tyč a balíku do kotle pomůžeme. Často musíme také v kotli balík slámy promíchat tak, aby správně hořel. Občas se stane, že se objeví plamínek i mimo kotel. Ten pak musíme samozřejmě uhasit,“ vysvětluje Stanislav Melničák. „Práci skutečných kotelníků, tak jak si je lidé představují, se přibližujeme jednou týdně, když čistíme kotel na biomasu,“ dodává.

Většinou ale pouze na počítači sledují, zda je vše, jak má být a čekají na rozsvícení červené kontrolky, která signalizuje něco nestandardního. Jedna taková kontrolka se rozsvítila i v době naší návštěvy. Pracovník u počítače ale okamžitě zjistil, že se ve skutečnosti o žádnou poruchu nejedná. Počítač pouze signalizoval, že v několik kilometrů vzdáleném výměníku jsou otevřené dveře. „To si kolega bere kolo a jede domů,“ konstatoval a dál se věnoval sledování monitoru.