Nemovitost v areálu Kalinova ulice původně sloužila domovu mládeže, nyní je majetkem Libereckého kraje a již dlouhou dobu zeje prázdnotou. Město by zde chtělo zřídit další prostory pro předškoláky a vyřešit tak dlouhodobý problém s nedostatkem míst v mateřských školách v Novém Boru.
Použijí peníze z přebytku
„Ačkoliv suma, za kterou hodláme vilu koupit, není v rozpočtu pro letošní rok, zastupitelé schválili, abychom na koupi nemovitosti použili část přebytku hospodaření z uplynulého roku,“ vysvětluje starosta Jindřich Mareš, kde město vezme peníze.
O bezúplatný převod veškerého movitého i nemovitého majetku, který původně domov mládeže využíval, zažádalo město Nový Bor už v prosinci roku 2004. Městu se podařilo získat pozemky i budovy s výjimkou zmíněné vily č. p. 572. Místostarosta Nového Boru Stanislav Valdman k ceně, za kterou hodlá město vilu koupit, podotýká: „Licitovat o nižší sumu nebylo podle mého názoru na místě, poněvadž bychom tím riskovali, že se najde jiný kupec, který za objekt rád zaplatí víc.“
Záměr prodeje vily přímému zájemci městu Nový Bor schválila rada kraje a na krajských zastupitelích bude, zda schválí prodej.
„Věřím, že město vilu získá do svého majetku. Objekt nebude v žádném případě sloužit komerčním účelům,“ zdůrazňuje starosta. „Necháme jej zrekonstruovat pro potřeby mateřské školy a při zadání projektu budeme pamatovat také na spolkovou činnost. Mohla by tu sídlit například pobočka Červeného kříže, “ míní novoborský starosta.