Výměna pozemků, jejich prodej či odkupování do majetku města bývá na zasedání zastupitelů měst ve většině případech pouhou rutinou.
Majetkový odbor připraví zprávu, Rada města zastupitelům doporučí či nedoporučí transakci provést a zastupitelé už mají snadnou práci při rozhodování.
Jinak tomu však bylo při prvním poprázdninovém zasedání novoborských zastupitelů, kdy padala i ostrá slova jako vydírání.
Podnikatel Pavel Kučera totiž městu nabídl pozemek v centru města, který lidé využívají jako příjezdovou cestu z Purkyňovy ulice na tržní náměstí. Město se o silnici stará a nechalo ji dokonce vydláždit. Právě proto by město také rádo vlastnilo pozemek pod cestou.

Cena, kterou za pozemek podnikatel požaduje, je ale mnohonásobně vyšší než je obvyklé a než je město ochotné zaplatit. Za pozemek o velikosti 556 metrů by město mělo zaplatit více než 160 tisíc korun, tedy 2900 za metr čtverečný. „Obvyklá cena při odkoupení podobných pozemků je přibližně třistapadesát korun za metr. Dovedu si představit, že bychom zaplatili i pětistovku, ale to je už skutečně strop,“ řekl Deníku starosta Nového Boru Jindřich Mareš. I pět stovek za metr by byla cena více než čtyřnásobná oproti ceně pozemku, který zastupitelé odkoupili při tomtéž jednání, kdy za pozemek pod jinou silnicí město zaplatilo pouhých 120 korun za metr.

Obvyklé ceny znají i ostatní zastupitelé. „Nemůžeme se nechat vydírat,“ řekl například zastupitel Libor Fafala při jednání, zda pozemek odkoupí či nikoli. S jeho názorem souhlasila většina zastupitelů a město tak pozemek neodkoupí.
To ale nebylo vše. Pavel Kučera požádal totiž město ještě o další transakci s pozemky. Žádal o bezplatnou směnu vlastního pozemku za pozemek města. Výhodnou směnou pozemků chtěl Pavel Kučera do svého majetku získat místo před vlastní restaurací v centru města, aby na něm mohl provozovat letní zahrádku. Nabízel za něj přibližně stejně velký zatravněný pozemek nedaleko.

„Je to drzost. Nejdříve po nás chce nehorázné peníze za pozemek pod silnicí a pak nás žádá o výměnu pozemků aby si mohl rozšířit restauraci,“ řekl Libor Fafala a návrh na směnu pozemků nepodpořil a s ním i mnoho dalších zastupitelů.
Zastupitelé svůj názor při hlasování vyjádřili dost jasně. Vysokou sumu za silnici nezaplatí a s výměnou pozemků Pavel Kučera počítat nemůže.
Nyní je na něm, zda od přemrštěné ceny ustoupí či nikoli.
Stát se může také to, že silnici na svém pozemku přehradí a novoborští občané se z Purkyňovy ulice na tržní náměstí nedostanou. V takovém případě ale může zapomenout na letní zahrádku před restaurací, o kterou tolik stojí.