Vlnu nevole vyvolal záměr dokské radnice vybudovat na sídlišti Pražská hřiště pro skateboard a BMX. Obyvatelům sídliště vadí především hluk, který podle nich sportoviště přinese. Na zasedání zastupitelstva proto vedení města předali petici, v níž žádají zachovat hřiště v jeho současné podobě.

Pod petici se podle jejího organizátora Bohuslava Veselého za jediný den podepsalo 71 lidí. „Nelíbí se nám, že s námi ten záměr nikdo nekonzultoval. Už nyní, kdy je na místě hřiště pro míčové sporty, nemůžeme večer pořádně spát," říká Veselý s tím, že palčivým problémem je také absence sociálního zařízení. „Z oken vidím, kam děti chodí na záchod," tvrdí.

Přání dětí a rodičů

Překážky mají vyrůst na stávajícím hřišti v rámci páté etapy revitalizace sídliště, na níž město nedávno získalo čtyřmiliónovou dotaci z ministerstva pro místní rozvoj. Předpokládané celkové náklady na pátou etapu obnovy jsou pak bezmála dvojnásobné.

Podle starostky Doks Evy Burešové návrh na nové hřiště vycházel z požadavků samotných dětí nebo jejich rodičů. „Po městě se vytvořilo spousta dětských hřišť pro mladší děti, ale pro ty ve věku od 12 do 16 let tady nic není," vysvětluje starostka.

Budou jednat

Podle ní je ale stále možné, že místo překážek pro kola, in-line brusle či skateboardy vyroste na hřišti něco úplně jiného. „Je to otevřená záležitost, můžeme jednat s ministerstvem, že tam dáme jiné prvky, ale mělo by to oslovit tuto skupinu dětí," dodává Eva Burešová s tím, že na místě tak mohou vyrůst například fitness prvky.

Pro lidi podepsané pod peticí je však důležité, aby hřiště zůstalo v současné podobě a žádné další herní prvky na něm nevyrostly. „Město se nedokáže pořádně postarat o stávající hřiště a chce budovat další," oponuje Bohuslav Veselý.

Vedení města už má sice s organizátory petice sjednanou schůzku, na ní se však zřejmě bude jen hledat kompromisní řešení. Na hřišti totiž nové herní prvky podle všeho vyrostou. „Je to totiž podmínkou poskytnutí dotace," podotýká dokská starostka.