Každý zájemce, který zavítá od 11 do 16 hodin na zdejší plicní oddělení, dostane možnost absolvovat bezplatné preventivní vyšetření na spirometru – přístroji, jenž přesně změří kapacitu plic a průchodnost dýchacích cest.  Akce se koná u příležitosti Světového dne spirometrie.

„Chceme lidem připomenout základní životní potřebu, kterou je dýchání, a aby se nebáli prověřit si své plíce" sdělila primářka MUDr. Magdalena Popelková.

Ta vysvětlila, že vyšetření se provádí pomocí spirometru, který zaznamená pacientovo dýchání. „Dýchání přístroj zaznamená jako graf ukazující objem plic v závislosti na čase. Preventivní akce tak může pomoci odhalit podezření na nějaké chronické respirační onemocnění," objasnila primářka Popelková.

Ta ujistila, že vyšetření se nikdo bát nemusí. Je bezbolestné, jednoduché a krátké. „Jen je třeba, aby lidé před ním nekouřili a neměli by být ani krátce po jídle," doplnila Magdalena Popelková.

Zdravotníci budou připravení zodpovědět na dotazy související s onemocněním plic. Návštěvníkům rovněž přiblíží problémy lidí, kteří se potýkají se závažnými dýchacími problémy, například kvůli kouření.

Chocová: Myslím, že jsem ve skvělé kondici

Plavecká šampiónka Petra Chocová zodpověděla během návštěvy plicního oddělení českolipské nemocnice několik otázek.

Dýchání je základní životní potřebou a bez správného dýchání by nejspíš nikdo nemohl být vrcholovým sportovcem. Jak to vnímáte vy sama?
Jako většina sportovců v dnešní době i já bohužel trpím zátěžovým astmatem, ale nejsem dobrý pacient a léky nemám ráda. I tak ale můžu říct, že mě to v tréninku až tak neomezuje a můžu trénovat naplno. Ohledně dýchání jsem už toho slyšela dost a naučila jsem se „dýchat do břicha", abych nevyužívala jen povrchové dýchání a mohla využívat plíce naplno a je to mnohem lepší.

V jaké jste nyní, nedlouho před Olympiádou v kondici?
Trochu se potýkám s nachlazením, ale s tím si poradím. Ohledně mých bolavých ramen je to lepší, snad mi do OH vydrží. Jinak si myslím, že jsem ve skvělé kondici.

Jak často navštěvujete ordinace lékařů nebo dokonce nemocnice?
V dřívější době jsem navštěvovala lékaře dost často. Byla jsem stále nemocná, obcházela jsem různé lékaře s bolavými rameny, aby mi pomohli, ale dnes už jsem na tom se zdravím mnohem lépe díky vitamínům a minerálům, které užívám.

Trénujete každý den?
Tréninky mám dvakrát denně plus ještě posilovnu. Závisí to na tom, v jakém se nacházíme období. Pokud se mi blíží důležité závody, ubíráme tréninkové dávky a naopak.

S plaváním jste „objela svět", kde se Vám dýchalo nejhůře a naopak?
Nejhůře asi na prvním vysokohorském soustředění v Itálii, kde jsme byli ve výšce cca 3200 metrů nad mořem. To mě stále bolela hlava a byla jsem zadýchaná po vystoupání i jen třech schodů. Nejlepší je to naopak když máme nějaké soustředění nebo závody u moře.

Souhlasíte s názorem, že je stále u nás velká část lidí, co zcela ignoruje svoji vlastní zodpovědnost za své zdraví, jakoukoliv prevenci a zároveň vyznává to čemu říkáme nezdravý životní styl? Co by jste jim doporučila?
Bohužel si myslím, že to tak opravdu je a většina lidí na to doplatí. I já jsem zdárný příklad, že nejsem nejlepší pacient a vždy jsem se o sebe začala starat až když to bylo ve špatném stádiu. S přibývajícím věkem ovšem zjišťuji, že to není dobré a snažím se na sebe a zdravý životní styl dbát mnohem víc, abych byla zdravá a tím pádem i v životě šťastná a nic mě netrápilo. Určitě bych doporučila správný zdravotní styl, dbát o sebe a vše léčit již od počátku a nenechávat to zajít k nejhoršímu.

Petr Pokorný