Neslouží jen k vyhlazení vrásek. Botulotoxin neboli botox, který je známý především z oblasti estetické medicíny, pomáhá také lidem s některými typy neurologických onemocnění. Aplikace botulotoxinu využívá od začátku letošního roku také neurologické oddělení českolipské nemocnice.

„Setkáváme se tu s případy, kdy pacient samovolně a nekontrolovaně stáčí hlavu, případně trpí třesem hlavy. V tomto případě se botulotoxin aplikuje do svalů na krku,“ říká lékařka českolipské neurologie Petra Šourková. Další skupinu podle ní tvoří pacienti, kteří trpí záškuby ústního koutku, ale také samovolným svíráním víček. Tato porucha může v závažných případech vést až k situaci, kdy člověk prakticky nevidí.

NELÉČÍ, POTLAČUJE

„Podstatou působení této látky je blokace přenosu vzruchu mezi nervovým zakončením a svalem. Po podání dochází k oslabení přenosu nervových podnětů do svalů a tím ke snížení jejich napětí a k omezení abnormních pohybů,“ vysvětluje Petra Šourková. Efekt botulotoxinu zpravidla přetrvává tři měsíce, látka tak neléčí v pravém slova smyslu, jen účinně potlačuje příznaky onemocnění. „Podávání látky lze provádět dlouhodobě, jedná se o bezpečnou metodu a ani příprava k aplikaci není nijak náročná,“ dodává neuroložka.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.
Parkování u nemocnice přestane být noční můrou

Neurologická ambulance v České Lípě se pomocí botulotoxinu nyní stará o přibližně patnáctku pacientů. Výsledky jsou podle Petry Šourkové velmi dobré. „Už přibližně po týdnu se dostavuje viditelné zlepšení. Je povzbuzující mít pozitivní odezvu od našich pacientů, kterým se celkem úspěšně snažíme pomoci k návratu zpět do normálního života,“ podotýká lékařka.