V České Lípě vojenskou atmosféru navodila Hluchá parta ze Základní umělecké školy v České Lípě, v jejímž podání tu zazněl vojenský pochod. Slavnostní projev pronesla českolipská místostarostka Alena Šafránková. Byla také mezi těmi, komu členové místních organizací Československé obce legionářské a Českého svazu bojovníků za svobodu upevnili na klopu vlčí mák, symbol veteránů.

Zástupci obou těchto organizací pak u příležitosti Dne válečných veteránů předali také vyznamenání několika svým členům. Historik Ladislav Smejkal přítomným občanům připomněl, proč je právě tento den na celém světě uctíván jako památka válečných veteránů. 11. 11. v 11 hodin je datum symbolické.

Kdysi ho k podepsání příměří s poraženým Německem vybral francouzský maršál Foche. Tento dokument předznamenal konec 1. světové války, do té doby nejstrašnějšího konfliktu, který svět poznal.

VZPOMNĚL I NOVÝ BOR

Odhalením speciální lavičky a vzpomínkovým aktem na Lesním hřbitově si Den válečných veteránů. připomněli také v Novém Boru.

Vzpomínkový akt proběhl u pomníku hrdinům Rumburské vzpoury za účasti vedení města, příslušníků Aktivních záloh Armády ČR při KVV Liberec a také zástupců České obce legionářské, ti měli toho dne opravdu napilno.

Ve svém projevu starosta Jaromír Dvořák zmínil nejen odkaz bojovníků za svobodu v první a druhé světové válce, ale i význam armády v současnosti. „Svoboda není zadarmo a naší povinností je poděkovat vojákům za práci, kterou pro zemi dělají. Prioritou státu by tak mělo být, aby se o své válečné veterány postaral," zdůraznil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

AFGHÁNSKÁ LAVIČKA

Součástí programu bylo odhalení lavičky poblíž památníku jako poděkování českým válečným veteránům. Na její pořízení se složili příslušníci aktivních záloh. Ústředním motivem borové lavičky je motto „Kdybys byl třeba jediný, kdo může či umí udělat, co je třeba, musíš to udělat", jímž se řídila legenda mezi válečnými veterány Jiří Schams. Ten byl těžce zraněn v roce 2008 po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu a loni v lednu zemřel po těžké nemoci.

Nechybí na ní ani vlčí máky, jejichž květy pokrývaly hroby padlých na západní frontě. V opěradle jsou vyryta dvě data 11. listopad, který odkazuje na Den válečných veteránů, a 8. červenec, kdy před dvěma lety zemřelo pět českých vojáků po sebevražedném útoku v Afghánistánu. Právě zde je umístěna lavička s pořadovým číslem 000.