Fotbalový areál ve Cvikově byl o víkendu místem s vysokou koncentrací psího štěkotu. Během soboty a neděle se zde konala klubová výstava německých ovčáků, na které byla k vidění stovka psů.

Cvikovská výstava byla brána za vrchol letošní výstavní sezony tohoto plemene v České republice. „Je to opravdu sváteční akce pro chovatele a vystavovatele německých ovčáků," říká Petra Kacafírková, ředitelka akce.

Ve velkém areálu organizátoři připravili nabitý celodenní program. Zahájení celé výstavy proběhlo v sobotu po deváté hodině, hned poté začala zkouška povah pracovních psů a fen. Ta nabídla opravdovou podívanou. Na pokyn rozhodčího jde psovod se psem na vodítku k úkrytu, 15 kroků před úkrytem u označeného místa psovod psa uvolní z vodítka a dále pokračuje se psem na volno u nohy. Když je psovod asi 5 kroků před úkrytem, vystoupí z něj figurant a psovoda zepředu napadne. Pes musí figuranta okamžitě napadnout a pevně uchopit ochranný rukáv. Na pokyn rozhodčího ukončí figurant útok. Pes musí sám nebo na povel pustit. V případě selhání psa musí rozhodčí zkoušku odvahy a bojovnosti ukončit.

Střílelo se

K posouzení povahy patří také zkouška lhostejnosti k výstřelům, která se provádí nejméně dvěma výstřely z poplašné pistole ráže 6 mm ze vzdálenosti nejméně 15 kroků od psa. Pes stojí na volném vodítku, při výstřelech má zachovat klid.

Poté začalo předvedení odchovů po plemenících. U této disciplíny se hodnotí vždy pět potomků včetně jejich otce. Dalším hodnoceným byla chovatelská skupina.

Nechyběla ani zkouška veteránů, kde se hodnotilo statické posouzení, zkouška v pohybu. Druhý den dopoledne proběhlo dokončení posuzování tříd mladých a dospívajících.

Akce se povedla i díky počasí. Na místě bylo několik prodejních stánků a v sobotu nechyběla večerní párty s djem.

Po celý víkend na akci nechyběl ani starosta města Cvikov. „Akce tohoto typu zde byla poprvé. Musím říci, že se moc povedla. Organizátorů zde bylo asi něco kolem třiceti a navštívit výstavu přijelo kolem osmi stovek návštěvníků. S prezidentem klubu ovčáků jsme se bavili i o další spolupráci v příštích letech," podotýká starosta Cvikova Jaroslav Švehla.