Oslavy kulatin Divadelního spolku Havlíček začaly už na jaře a pokračovaly až k Zákupským slavnostem, kde soubor na začátku září připomněl svou dlouhou a mnohdy nelehkou existenci.Poprvé česky

Po rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku Československé republiky se do téměř zcela německého městečka Reichstadt začali stěhovat Češi. Městu se vrátil i oficiální český název Zákupy. Poměrně silná česká menšina tady v tehdejší restauraci Modrá hvězda 25. června 1923 založila ochotnický kroužek při odboru Národní jednoty severočeské.

„Byl to první český ochotnický soubor na Českolipsku. Jeho pokračovatelem a dědicem je současný Divadelní spolek Havlíček Zákupy," vysvětlil jednatel DS Jiří Šimek. Tehdy v Zákupech zazněla poprvé z jeviště čeština.

Z meziválečného období se zachovaly jen útržky informací. „Víme, že 16. prosince 1923 se uskutečnilo první české představení v Zákupech. Byla to dramatizace povídky Vítězslava Hálka s názvem Na statku a v chaloupce," připomněl jednatel spolku.

Po Mnichovu nastalo masové vyhánění Čechů. S jejich odchodem skončila první kapitola historie ochotnického divadla v Zákupech. Čeština se pak v městečku, opět přejmenovaném na Reichstadt, neozývala dlouhých šest a půl roku. Do Zákup se čeští obyvatelé vrátili po osvobození v květnu 1945.

2007 -  Hry ze smetiště.Poté, co se život v Zákupech ustálil, začali někteří občané uvažovat o obnovení ochotnické činnosti. První představení Drama na statku sehráli 10. února 1946. „Pak už, s kratšími či delšími přestávkami, ochotníci v Zákupech pokračovali v práci až dodnes. Od 26. ledna 1947 pak působil soubor pod jménem Havlíček a pracoval při Místní osvětové besedě Zákupy," upřesnil Jiří Šimek.

Proti okupaci

Nejtěžšími časy bylo období po 21. srpnu 1968, kdy ulicemi Zákup projely první sovětské okupační tanky. Ještě v říjnu připravili zákupští ochotníci slavnostní večer k 50. výročí samostatného Československa, zároveň jako protest proti okupaci, a o dva roky později vystoupili s představením Jiráskovy Lucerny, které diváci rovněž přijali jako výraz odporu proti stávající situaci. Pak se na deset let odmlčeli. Plně Havlíček ožil po listopadu 1989.

Spolkem prošlo i mnoho známých jmen. Tři moliérovské inscenace tu v rámci své vojenské služby nastudoval filmový a televizní herec Oldřich Slavík. Divadelní kariéru tady nastartoval Přemysl Bureš a čestným členem spolku byl i nedávno zesnulý herec Oldřich Velen.

V únoru 1996 se Divadelní soubor Havlíček Zákupy po zrušení svého zřizovatele, městského kulturního střediska, přeformoval na občanské sdružení. Havlíček má v současné době na repertoáru tři tituly: satirickou komedii Kontrola v městě Kocourově, komedii z pravěku Doba kamenná a pohádku Jak Dobrák se stal králem a Vykuk do pekla přišel.