Petice i s podpisy má být přiložena k soudnímu jednání s pachatelem, ten je od minulého týdne vyšetřován na svobodě. Nejen obyvatelé Českolipska jsou i pár týdnů po události v Kravařích velmi pobouření. „Oko za oko, zub za zub," rezonuje nejčastěji internetovými diskusemi. Lidé v nich nelidský čin absolutně odsuzují a pro pachatele žádají adekvátní trest.

„Dnes kůň, zítra dítě. S jídlem roste chuť! Sadisty bych vykastrovala a pak poslala minimálně na osm let do cely se zákazem návštěv a vycházením na denní světlo, aby popřemýšleli, jestli jim tohle ubližování nevinným stálo za to," zní jeden z komentářů pod peticí.

„Zrůda hnusná. Nepatří do společnosti, ale za mříže," píší další uživatelé internetu.

Třiadvacetiletý muž koni na soukromé pastvině v Kravařích uvázal kolem krku smyčku, která ho rdousila, a pak mu podřízl hrdlo. V době, kdy ve zvířeti ještě pulsovalo srdce, mu vrazil do řitního otvoru kůl, stahoval z něj kůži a odřezával maso. Nehumánní jednání policii zdůvodnil tím, že měl podle svých slov špatný den.

Policisté navíc zjistili, že se stejný kůň stal obětí útoku už v minulosti. V jednom případě mu někdo dokonce ublížil ostrým předmětem a způsobil mu zhruba 40 centimetrů dlouhé a dva až tři centimetry hluboké řezné poranění.

Mladý muž má osobní vazby na Českolipsko. Podle mluvčí českolipské policie Ivany Balákové nemá žádné stálé přístřeší a nechává se najímat na příležitostné práce u lidí, kteří mu nabídnou i ubytování.

Návrh policejního vyšetřovatele na pachatelovo vzetí do vazby státní zástupce neakceptoval. Muži hrozí maximální trest tři roky za mřížemi.