Jedním z restauračních zařízení, kam mohou hosté – nekuřáci zamířit a vychutnat si například kávu, aniž by byli obtěžováni cigaretovým kouřem je kavárna Split. „Návštěvníci, kteří byli zvyklí kouřit ze začátku sice nadávali, ale teď převažují spokojené ohlasy,“ přiblížila začátky nekuřáctví ve Splitu jeho majitelka Jitka Vorlíčková.
Zákaz kouření se odrazil i na tržbách, a to zejména v prvním týdnech. „Řada těch, kteří sem chodili se otočila mezi dveřmi a odešla. Pokud má někdo opravdu chuť na cigaretu, může si ji dát na terase před podnikem,“ vysvětlila Jitka Vorlíčková. Sama je nekuřačka a byla by podle svých slov pro zavedení tohoto opatření ve všech restauračních zařízeních.
Dalším místem , kde se nekouří je i první patro kavárny Union, které vyhledávají zejména maminky s dětmi. Tyto podniky mají podle spolumajitelky Kateřiny Kučerové budoucnost. „Maminky si u nás mohou dát kávu a jejich ratolesti si mohou hrát v dětském koutku. Byl to můj sen a teď se mi splnil,“ pochvaluje si Kateřina Kučerová.
A jaký je zájem o tuto provozovnu? „Záleží především na počasí, pokud je chladno, zamíří sem více lidí. V teplejších dnech je už návštěvnost o trochu nižší,“ dodala Kateřina Kučerová. K dalším podnikům patří například Nebe či cukrárna U Hrabala a další.