Delegace z Německa na svou návštěvu Hasičského muzea v Novém Oldřichově před více než dekádou dodnes nezapomněla.

Když v mateřském závodě společnosti Fehrer v Kitzingenu přemýšleli, jako naloží s vyřazenou, ale doposud funkční přenosnou stříkačkou z roku 1957, vzpomněli si na malou obec v severních Čechách a zachovalý stroj Metz tamnímu muzeu nabídli.

„Určitě se podíváme do návštěvní knihy, jestli tam tuto návštěvu najdeme,“ říká starostka Nového Oldřichova Marcela Novotná.

Slavnostní předání předčasného vánočního dárku proběhlo v pondělí v českolipském závodu firmy. První návštěvníci budou moci nový exponát obdivovat od května, kdy se brány muzea (viz box) po zimní přestávce opět otevřou veřejnosti.

Druhý pokus

Není to poprvé, kdy hasičský sbor z německé centrály nabídl přes českolipskou pobočku kus ze svojí techniky. „Už jsme v minulosti nabízeli funkční cisternu českolipským dobrovolným hasičům, ale zaseklo se to na úředním šimlu,“ vypráví jednatel společnosti Fehrer Bohemia Pavel Mooz.

Žádný úředník se tehdy neodvážil schválit do provozu vozidlo papírově tvořené zvlášť podvozkem a zvlášť nástavbou. „Nakonec to skončilo tak, že jsme ji darovali do Maďarska, kde si doklady do měsíce vyřídili a uspořádali městskou slavnost za účasti státní televize,“ doplňuje vedoucí BOZP českolipského závodu Jakub Kafka s tím, že se nejednalo o žádného veterána. „Takto vybavené auto na okrese tehdy určitě nebylo,“ dodává Kafka.

Hasičské muzeum Nový Oldřichov
Hasičské muzeum v bylo založeno roku 1979 jako Síň tradic. Po roce 1989 došlo k přejmenování a rozšíření o další budovu. Současná výstavní plocha činí 940 m². Středem expozice je unikátní Renault 1926, který byl použit pro natáčení filmu Tmavomodrý svět a několikrát byl zapůjčen pro potřeby francouzských filmařů.

I další exponáty jsou předváděny na různých slavnostech a akcích. Nejstarší kusy jsou z let 1764 a 1770, ty se ještě plnily vodou nošenou ve slaměných vědrech. Mezi perly muzea patří také parní stříkačka z roku 1900.