Cestování je spojeno s mnoha zážitky, důsledky v podobě nemocí ale nemusí být zrovna příjemné.

O nebezpečí se přesvědčil i Karel z Českolipska, který s partou přátel vycestoval na dovolenou k moři do Chorvatska. „Jeden večer jsme byli s přáteli na diskotéce a docela jsme to tam rozjeli. Byli jsme středem zájmu a každý z nás na sebe nalákal nejednu slečnu,“ vzpomínal. Večer to byl jistě zábavný, horší jsou teď následky. Od chorvatské krásky si do Čech přivezl suvenýr v podobě kapavky. Na její jméno si nevzpomíná, ovšem na to, že se příště musí chránit, již do smrti nezapomene. „Byla to hloupá klukovina, příště určitě použiji prezervativ,“ řekl Karel.

Nemocných naštěstí nepřibývá

Počet případů nákazy pohlavními chorobami je jak v Libereckém kraji tak na Českolipsku přibližně stejný. V roce 2007 evidovali hygienici v Libereckém kraji 35 osob nakažených syfilidem, gonokokovou infekcí (kapavkou) vloni onemocnělo 42 osob, což je o 40% více než v roce předchozím.
Lékaři ale varují před nejčastější pohlavně přenosnou chorobou – chlamýdiovou infekcí. „U mladých dívek, které ještě nerodily, může tato infekce vést k velkým obtížím při otěhotnění nebo i ke sterilitě,“ varuje kožní lékařka MUDr. Andrea Dzanová.

„Chlamýdiové infekce jsou bezpříznakové a přijde se na ně až za dlouho. Lidé by se měli vyvarovat nechráněného pohlavního styku,“ doplňuje kožní specialistka MUDr. Dana Pospíšilová z České Lípy.

Některé země jsou nebezpečné

„Klasické pohlavní choroby jako je syfilis nebo kapavka se vyskytují také. Kapavčité infekce jsou hojně rozšířené mezi gay komunitou. Pokud se člověk nakazí v zahraničí, pak je léčení složitější, protože „importované“ infekce zpravidla hůře reagují na léčbu běžnými antibiotiky,“ vysvětlila MUDr. Andrea Dzanová. Za nejrizikovější destinace z hlediska cestování v tomto směru označuje země bývalého Sovětského svazu.

Na pohlavně přenosné nemoci žádné očkování neexistuje, nejlepší prevencí tak stále zůstává používání prezervativů.

Na podzim se objevuje svrab

MUDr. Dana Pospíšilová připomněla další nepříjemné onemocnění – svrab. „Většinou nákaza pochází z dětských táborů nebo z chat, ne z hotelů v cizině. Epidemie bývá vprostřed podzimu, už evidujeme první případy,“ dodala lékařka.