Loňské hospodaření skončilo ziskem 13,2 milionu korun, před koncem letošního roku je Nemocnice s poliklinikou zatím v zisku 18 milionů korun. Jenže místo radosti ze stabilizovaného hospodaření musí řešit jiný problém: nedostatek lékařů a sester. Po jednání krajské ekonomické rady to včera potvrdil generální ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl.

„Kdybychom problém neřešili, za tři roky by zřejmě neměl v České Lípě kdo léčit," řekl včera v Liberci Kratochvíl.

„Chybí nám lékaři, žádné oddělení ale zatím nemusíme zavřít," ujistil. Převážná část nových lékařů, kteří do České Lípy přicházejí, je podle něj z východního bloku, zejména z Ukrajiny. „Naši lékaři v podstatě nejsou a my musíme pracovat na tom, že si začneme vychovávat nové. Místo toho, aby k nám přišli lékaři po školách, tak k nám přicházejí lékaři z Ukrajiny," dodal ředitel.

Jedním z kroků, kterým chce nemocnice udržet personál a nalákat nové posily, je výrazné zvýšení mezd, které plánuje na příští rok.

Vedení nemocnice se s odbory dohodlo pro příští rok na zvýšení základních mezd o pět procent a uvolní i časové postupy, které byly zastaveny šest let. „Ve finále by to mělo dělat dohromady zhruba deset procent," upřesnil Jaroslav Kratochvíl.

V lednu navíc rozdělí nemocnice mimořádné odměny. Kolik to bude, zatím není jasné, záležet bude na výsledku hospodaření. Loni nemocnice rozdělila 1,5 milionu.

Průměrná mzda lékaře v letošním roce činila v České Lípě (podle údajů, které ČTK poskytla manažerka lidských zdrojů nemocnice Gabriela Paulusová) 70 408 Kč, u středního zdravotnického personálu to bylo 25 744 korun.