Zatím nejlepší výsledek od roku 2008, kdy se stala akciovou společností, očekává Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa nejúspěšnější závěrečnou bilanci.

Nasvědčuje tomu zatím průběžný hospodářský výsledek společnosti. Za období od 1. ledna do 31. října 2014 je zisk bezmála devět miliónů korun (+ 8 950 000 Kč). Vedení NsP již v tomto vývoji neočekává do 31. prosince 2014 žádné významné výkyvy.

„Nejde o žádnou hru čísel, ale o realitu, která nás vzhledem k zhoršeným podmínkám skoro rok probíhající rekonstrukce nemocnice těší o to více," uvedl generální ředitel NsP Jaroslav Kratochvíl. „Zásluhou přijatých opatření a dobré práce většiny zaměstnanců je aktuální vývoj naší ekonomiky příznivý a stabilizovaný".

Zvýšil se počet pacientů i ošetření

Končící rok byl pro nemocnici velkým mezníkem nejen kvůli uskutečnění léta odkládané rekonstrukce hlavních budov. „Během roku se nám podařilo obnovit část vybavení i rozšiřovat péči pro obyvatele regionu. Se zdravotními pojišťovnami jsme nové kapacity také smluvně zajistili," konstatoval Kratochvíl.

Pozitivní jsou i dílčí fakta. Počet ambulantních ošetření vzrostl o několik tisíc, meziročně se zvýšil i počet hospitalizovaných pacientů, a to i přes výrazné omezení provozu kvůli stavební činnosti v prvním pololetí. Naplno se rozjela lůžková rehabilitace, která je podle nemocnice téměř ze 100% využitá a poskytuje péči na vysoké úrovni. „Stejně jako ortopedie, u které letos byly výrazně navýšeny výkony operací totálních endoprotéz kyčelního kloubu," doplnil mluvčí nemocnice Petr Pokorný.

Nemocnice Česká Lípa• aktuálně provozuje 347 akutních lůžek, 6 lůžek DIOP (dlouhodobá intenzivní péče) a 122 lůžek následné péče
• ve spádové oblasti se 110 tisíci obyvateli
• vlastníkem 100% akcií je Liberecký kraj
• zaměstnává 827 lidí

Nemocnice spočítala, že se jí v průběhu roku podařilo po výběrových řízeních snížit náklady o celkem 1 121 739 Kč. Úspory nemocnice našla například díky nové zakázce na provedení auditu účetnictví a účetní uzávěrky. Za ostrahu NsP uspořila 162 tisíc korun a získala nový kamerový systém. Za telekomunikační služby by měla nemocnice v následujících čtyřech letech ušetřit celkem 543 tisíce korun. Další úspora se týká nebezpečného odpadu a nemocnice očekává, že uspoří i odsoutěžením dodávek kultivačních půd a antibiotických disků a tiskového řešení.

Podle generálního ředitele Jaroslava Kratochvíla se nemocnice zlepšila také ve splatnosti faktur, které nyní hradí do 110 dnů (ještě v létě to bylo 130 dnů). „V tomto trendu rozhodně hodláme pokračovat," podotkl.

Nové přístroje na operační sály

Jaké novinky chystá NsP v roce 2014? „Připravujeme další modernizaci lůžkových oddělení a obnovu stávajícího přístrojového vybavení operačních sálů a to s využitím významných dotací z evropských fondů," upozornil lékařský ředitel Radek Havlas.

Nemocnice totiž uspěla s projektem „Modernizace centrálních operačních sálů", na který získala z evropských fondů bezmála deset a půl milionu korun. Na operačních sálech nemocnice tak dojde k obnově již dosluhující techniky a lékaři v České Lípě budou moci pracovat s novou generací důležitých přístrojů.

Šest milionů korun už nemocnice také získala na pořízení desítky nových polohovacích lůžek a kvalitního signalizačního systému, který propojí sesterny a lůžková oddělení českolipské nemocnice.

Na uskutečnění těchto projektů právě probíhají výběrová řízení a výsledky NsP bude znát v průběhu ledna či února. „V tuto chvíli ještě neznáme novou úhradovou vyhlášku, a tak nevíme, co si budeme moci dovolit," řekl Radek Havlas

V novém roce chce nemocnice posunout dál také dvě „stavební" akce. Tou první je rekonstrukce objektu bývalé nemocniční autodopravy, o který má zájem rychlá záchranná služba, jež by se sem mohla přesunout ze současných nevyhovujících prostor. Projekt pro sebe připravuje právě záchranná služba).

Začít připravovat by se měl také projekt na rekonstrukci rozvodů v nemocnici. Nezbytnost této investice podporuje i majitel nemocnice Liberecký kraj.