Tři dny „vzdorovala" nemocnice v České Lípě rostoucímu počtu nemocných s chřipkou v regionu. Na páteční doporučení hygieniků zakázat návštěvy na lůžkových odděleních zareagovaly pouze nemocnice v Liberci a Jablonci nad Nisou. Od včerejška platí okamžitý zákaz návštěv až do odvolání také v České Lípě.

„Vhledem k epidemickému nárůstu respiračních onemocnění a na základě doporučení hygieniků vyhlašujeme s okamžitou platností zákaz návštěv na lůžkách akutní i následné péče nemocnice," uvedl lékařský ředitel českolipské nemocnice Radek Havlas. „Zákaz má ochránit pacienty, návštěvníky i zdravotníky a platí do odvolání, ale vývoj budeme s Krajskou hygienickou stanicí Libereckého kraje pečlivě konzultovat a monitorovat."

Lípa je v průměru

Hygienici sčítají počet nemocných s chřipkou vždy v pátek za uplynulý týden, aktuální údaje za tento týden tedy budou k dispozici až pozítří.

„Když se novináři minulý týden ptali, jestli je v Libereckém kraji už epidemie, tak jsme byli opatrní, protože nemocnost je jen jedno z kritérií, závisí ale také na nárůstu nemocných a průkazech chřipky. Všechna tato kritéria ale rostou, proto jsme hovořili o tom, že jsme na začátku epidemie, tento týden se to buď potvrdí nebo vyvrátí," objasnila Zuzana Balašová, mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci.

1600V průměru zhruba 1600 lidí na sto tisíc obyvatel mělo minulý týden na Českolipsku problém s respiračními chorobami. Kraj byl na pokraji epidemie, ta se tento týden potvrdí, nebo vyvrátí.

V rámci Libereckého kraje napočítali hygienici za minulý týden 1642 nemocných s chřipkou na sto tisíc obyvatel. „V rámci kraje byla nejvyšší nemocnost v okrese Semily, nejnižší je v okrese Liberec a Česká Lípa odpovídá krajskému průměru," upřesnila mluvčí krajských hygieniků.

V kraji bylo potvrzeno celkem 78 případů chřipky. „Ve dvanácti případech byl průběh onemocnění závažný, vyžadující intenzivní péči. Dva pacienti v důsledku infekce chřipkou zemřeli. Kromě chřipky jsou onemocnění v těžších případech jak u dětí, tak u dospělých způsobena viry respiračních onemocnění," informovali o stavu za minulý týden v regionu hygienici.

Nemocných chřipkou je ve skutečnosti mnohem více, zdaleka ne všichni totiž podstoupí odběry na zjištění virů. Liberecký kraj spolu s Prahou patří k regionům, kde za minulý týden přibylo nejvíc nemocných. Nákaza se šíří hlavně mezi předškolními dětmi a skupinou dětí ve věku 6 až 14 let.