Buďte první, kdo ví, co se v jeho okolí děje.

Zprávy z regionu aktualizujeme v průběhu celého dne v sekci

STALO SE NA ČESKOLIPSKU

Přinášíme Vám zde aktuální zprávy, upoutávky na články i sportovní výsledky.

Rozšířené zpravodajství pak naleznete následující ráno seřazené podle kategorií v levé části těchto stránek a to včetně fotografií a otevřených diskusí k článkům.

Vracejte se k nám a budete v obraze.

Nový ředitel českolipské nemocnice Marcel Zhorný připravuje řadu změn. Za nejdůležitější považuje dokončení centrálního příjmu tak, aby se stal plně funkčním.
„Plnohodnotný centrální příjem vznikne až spojením s chirurgickou ambulancí,“ uvedl ředitel. Tu musí zatím pacienti hledat v budově polikliniky. Vyšetření a diagnostika se tak prodlužuje, nehledě na nepohodlí pacientů.
„Spojení příjmu s chirurgickou ambulancí přinese i následné úspory. Budova polikliniky je v odpoledních hodinách a během víkendů zavřená, ale kvůli chirurgické ambulanci se tam musí topit a pracuje tu i hlídací služba,“ vysvětlil Marcel Zhorný. Tato organizační změna přinese i další úsporu, a to na mzdách personálu.
Podle ředitele bude nezbytné, aby přibyla lůžka na jednotkách intenzivní péče. „Máme šest lůžek na chirurgické JIP, ale chybí pro pacienty po operacích na ortopedii, urologii či gynekologii. Celkem jich je v nemocnici čtrnáct, ale mělo by jich být třicet, z toho pět dětských,“ řekl Marcel Zhorný.
Znovu by se do českolipské nemocnice mělo vrátit oddělení ušní, krční a nosní. „Pro Českolipsko je absence tohoto lůžkového oddělení nemyslitelná. Po Novém roce budeme mít minimálně dvanáct lůžek ORL, jednáme právě o personálním obsazení,“ ujistil nový ředitel.
Kromě změn v medicínské oblasti je podle Marcela Zhorného nutností vyřešit energetické hospodářství, největším problémem jsou úniky tepla starými kovovými okny.
Prověřili také smlouvu s firmou Mandant, která vlastní část technologie kotelny. „Smlouva je podle našeho právního rozboru neplatná,“ konstatoval Marcel Zhorný. „Firma dodává teplo za přijatelné ceny, ale prostřednictvím našeho zařízení. Některé klauzule smlouvy jsou pro nás nevýhodné, proto bychom se chtěli z tohoto smluvního vztahu vymanit.“
Vše bude ovšem odvislé od dostatku finančních prostředků. „Nemocnice má vnitřní dluh ve výši 300 milionů korun. Budeme se snažit získat finanční prostředky od kraje,“ doplnil Marcel Zhorný.
Ujistil také, že se nechystá snižování platů zaměstnanců. Vyvrátil také některé fámy. „Žádné propouštění nechystám, naopak je mým cílem doplnit a stabilizovat kolektivy.“
Personální audit, který proběhne, se bude týkat pracovníků v nezdravotnické sféře.

Další zprávy z regionu najdete zde