Úřady v Libereckém kraji evidovaly na konci června 21.356 uchazečů o práci, což bylo o 243 méně než v květnu. ČTK o tom dnes informoval krajský analytik úřadu práce Petr Malkovský. Před rokem hledalo v kraji práci 21.724 lidí, ale míra nezaměstnanosti byla nižší - 9,1 procenta.

"V červnu pokračoval pokles počtu evidovaných uchazečů a míry nezaměstnanosti, s ohledem na vývoj v předchozích letech lze v příštím měsíci očekávat vývoj opačný," řekl Petr Malkovský.

V evidenci podle něj výrazně ubylo mužů, což je dáno sezonním faktorem. "K poměrně značnému poklesu došlo i mezi evidovanými absolventy, což se však v příštím měsíci kvůli nové absolventské vlně s velkou pravděpodobností změní," dodal analytik. Na konci června evidovaly úřady 707 nezaměstnaných absolventů středních škol a učilišť, o květnu jich bylo o 69 víc.

V červnu ale opět ubylo volných míst. Zatímco v květnu jich úřady nabízely 2076, o měsíc později už si mohli nezaměstnaní vybírat jen z 2015 volných míst. "Na jedno volné místo nyní připadá 11 uchazečů," doplnil Malkovský. Nejhorší je situace na Semilsku, kde na jedno volné místo připadá 15,5 uchazeče.

Nejvíc volných míst stále nabízí výrobce autopotahů Johnson Controls, který pro závody v České Lípě a Stráži pod Ralskem přijme 126 pracovníků k šicím a vyšívacím strojům. Velká poptávka je ale také po řidičích autobusů a nákladních automobilů, zájem je také o montážní dělníky, svářeče nebo nástrojaře.

Nezaměstnanost v červnu klesala ve všech okresech Libereckého kraje s výjimkou Semilska, kde dosažitelných uchazečů o práci přibylo. Na konci června jich tamní úřady evidovaly 3370, v květnu jich bylo o tři méně. Nezaměstnanost zůstala na květnové úrovni 8,7 procenta. Míra nezaměstnanosti stagnovala i na Liberecku, kde zůstala na květnových 9,1 procenta. To i přesto, že uchazečů v regionu ubylo. Na konci června hledalo na Liberecku práci 8254 lidí, což bylo o 65 méně než v květnu.

Nejvýrazněji se v červnu snížila nezaměstnanost na Českolipsku - klesla o 0,2 bodu na 10,8 procenta, přesto stále zůstává v kraji nejvyšší. Úřady práce na Českolipsku evidovaly na konci sledovaného měsíce 5948 uchazečů, v květnu jich bylo o 129 víc. Na opačném konci pomyslného žebříčku je Jablonecko, kde v červnu nezaměstnanost klesla o desetinu bodu na 8,2 procenta a je v kraji nejnižší. Bez práce bylo v regionu 3784 lidí, tedy o 52 méně než v květnu.