„Úřad práce v České Lípě na konci července evidoval 7 253 osob a míra nezaměstnanosti se zvýšila na 13,3%,“ informuje tisková mluvčí úřadu práce Marcela Ottová.

Nárůst nezaměstnanosti byl sice pouze mírný, ale přesto ke zvýšení došlo, zejména u osob se středoškolským a vysokoškolským vzděláním. „V loňském roce ve stejném období vzrostla nezaměstnanost v okrese o půl procentního bodu. Ve srovnání s tímto údajem je současný aktuální vývoj mírně pozitivní,“ dodává tisková mluvčí.

Ubývá pracovních míst

Počet volných pracovních míst na Českolipsku klesá. Na jedno volné místo připadá více než třináct uchazečů o zaměstnání.
„V letošním roce podpořil úřad práce v rámci aktivní politiky zaměstnanosti již téměř 5pět set pracovních míst formou příspěvku na mzdu,“ informuje dále tisková mluvčí.

„Politika zaměstnanosti cíleně směřuje k umístění našich klientů na nová pracovní místa. Jednáme s řadou zaměstnavatelů, ale také s představiteli měst a obcí o další spolupráci a společných možnostech posílení zaměstnanosti v regionu,“ doplňuje ředitelka úřadu práce Zdeňka Cibulková.

Za vysokou mírou nezaměstnanosti lze vidět pád Crystalexu a recesi v automobilovém průmyslu. Stoupající trend nezaměstnanosti neovlivnila ani skutečnost, že společnost Egermann znovu obnovila výrobu. A přicházejí další nepříjemné zprávy: propouštět se chystá společnost Protool.

V Libereckém kraji lidí bez práce stále přibývá. Podle krajského analytika Ladislava Dvořáka nelze v nejbližší době předpokládat obrat k lepšímu.
„Krize přišla jako blesk z čistého nebe. Nenašel se nikdo, kdo by ji třeba s půlročním předstihem předvídal. Miliony lidí ztratily práci, a ani České republice se dopady krize nemohly vyhnout,“ zdůraznil Ladislav Dvořák.

Některé podniky však stále přijímají. V České Lípě to je Johnson Controls a Bombardier. (eva)