Jen v České Lípě vykonává veřejnou službu na 45 nezaměstnaných. V sousedním Novém Boru pak pro město pracuje dvanáct lidí.

„Veřejná služba přešla z obcí na úřad práce, ale obce ji na základě smlouvy zajišťují. Za činnost ve prospěch města, jako je například ruční úklid, nebudou pobírat mzdu,“ upřesnila mluvčí českolipské radnice Eva Markgrafová.

O dávky nepřijdou

Dle I. etapy sociální reformy, která běží od letošního ledna, by měli veřejnou službu vykonávat především lidé, kteří jsou více než dva měsíce bez práce. Na veřejnou službu jsou totiž vázané výplaty podpory v nezaměstnanosti u lidí. Pokud nebudou chtít o dávky přijít, musí odpracovat dvacet hodin týdně ve veřejné službě.

„Jsem od začátku února bez práce a děsím se toho, že mě za měsíc pošlou zametat ulice,“ řekla dvaačtyřicetiletá Hana z České Lípy. Ta podle svých slov dvacet let pracovala v oblasti služeb.

Svůj postoj změnili

Jak již dříve avizovala ředitelka českolipského úřadu práce Zdeňka Cibulková, veřejná služba se nebude týkat je úklidu, ale hledají i pracovní pozice v sociální péči nebo třeba kultuře.

Vůči tomu, že by měli zajišťovat veřejnou službu, byly města zpočátku proti.

„Svůj postoj jsme změnili, protože je to pro nezaměstnané způsob, jak nepřijít o dávky. Od ledna tak pro nás pracuje dvanáct lidí. Někteří provádí úklid v ulicích, ale uplatnění našli také v městské knihovně. Do budoucna počítáme s tím, že by mohli pracovat v domě dětí a mládeže,“ uvedl starosta nového Boru Jaromír Dvořák.

Výhrady však má vůči tomu, že navzdory zákonu obce hradí pracovní pomůcky namísto úřadu práce. „Ročně nás to vyjde na zhruba pětasedmdesát tisíc korun. Budeme o tom ještě s úřadem práce jednat,“ dodal Jaromír Dvořák.

V České Lípě odpracuje svých osmdesát hodin měsíčně 45 lidí. Pracovat budou ve skupinách pod dohledem koordinátora. „Každý bude mít na starosti skupinu patnácti lidí. Kromě toho, že jim povede docházku, bude vypracovávat i slovní hodnocení pro úřad práce, protože dalším smyslem veřejné služby je naučit dlouhodobě nezaměstnané pracovním návykům,“ upřesnila Petra Novotná, vedoucí oddělení technické správy majetku města.

Ta také upřesnila, že veřejná služba opět bude zajišťovat ruční úklid chodníků, zeleně, dětských hřišť nebo cyklostezek. „Kde se budou pracovníci během týdne pohybovat, chceme zveřejňovat na webových stránkách města, aby mohla veřejnost reagovat, jak je s jejich výkony spokojená,“ dodala Petra Novotná.