Tato akce byla ve středu 26. května zrušena!

O páteční Noc kostelů v Křišťálovém chrámu v Kunraticích u Cvikova lidé přijdou kvůli nárůstu případů onemocnění covid-19 v regionu a především kvůli podezření na jednu z nových mutací viru. Ke zrušení vyzval pořadatele ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Vladimír Valenta. „Abychom zabránili dalšímu explozivnímu šíření, provádíme řadu opatření od hromadného i individuálního testování, ukládání izolací i karantén, státního zdravotního dozoru až po odbornou spolupráci s vědeckými pracovišti při upřesňování typu viru. Bez spolupráce obyvatel a samosprávy však efektivita protiepidemických opatření nemůže být vysoká,“ vysvětlil.

Novinkou letošní Noci má být spolupráce s českolipskou továrnou na průmyslové osvětlení Modus, která se zapojila do audiovizuálního představení „Andělská záře“.

Křišťálový chrám Jiřího Pačinka v Kunraticích u Cvikova je unikátním projektem a prostorem, který návštěvníkovi nabízí ojedinělý a intenzivní vizuální zážitek spočívající v symbióze bezmála dvě sta let starého sakrálního interiéru a současného uměleckého skla. „Noc kostelů je naší největší akcí. Jsem rád, že začala zajímat i většinu zdejších obyvatel. I ti, kteří nikdy do kostela nechodili, už vnímají spojení sklárny a kostela hodně dobře,“ pochvaloval si mistr Jiří Pačinek.

Vísecká rychta v Kravařích.
Den otevřeného podstávkového domu: Vísecká rychta v Kravařích otevře zdarma

Součástí páteční noci bude v Kunraticích u Cvikova nejen slavnostní nasvícení interiéru a exteriéru kostela a hudební produkce. Atmosféru doladí soubory Českolipský evergreen a Gaudí a také zpěv operních sólistů Andrije Shkurhana a Vandy Poláchové. „Přijďte zhlédnout slavnostní rozsvícení skleněného oltáře. Nebo nové osvětlení „Andělská záře od Modusu“. Překvapení, i když menší než v kostele, chystáme i u nás na huti,“ zval Jiří Pačinek.

Spolupráci na Noci kostelů za českolipskou firmu Modus potvrdil její obchodní ředitel Jan Kavka. „ Co se týká provedení i místa, je to pro nás novinka. Ale zapadá mezi naše další aktivity, které děláme v České Lípě a okolí. Mezi ty patří výroba speciální lavičky v České Lípě nebo naše podpora českolipské nemocnice, kde z každého svítidla speciální řady MODUS EU darujeme 25 korun pro boj s čínským virem,“ uvedl Jan Kavka.

Akce agentury Bikes4Life na autodromu v Sosnové
FOTO: Rychlost, pády, poučení. Na polygon do Sosnové se sjeli motorkáři

O Křišťálový chrám se už zajímají i v cizině. Jiří Pačinek ale zatím pečuje jen o ten „svůj“ kunratický. Jak přiznal, vyhověl pouze prosbě farářky husitské církve z novoborského Kostela svatého Ducha a vyrobí jí zhruba půl metru vysokého křišťálového anděla: „Už jsem jí ho v neděli vyrobil, ale praskl mi. Takže ho budu dělat znovu, aby byl na pátek připravený. Takže další náš kus ve tvaru anděla bude zdobit duchovní prostor v Novém Boru,“ řekl Pačinek.

Do příprav se zapojila rovněž obec. „Je úžasné, že chátrající a opuštěný kostel díky sklárně ožil. Jsem zvědavý na novinku z Modusu, na nová světla, která se budou postupně rozsvěcet a zhasínat a vytvářet velice zajímavou atmosféru,“ podotkl Michal Iwanejko, starosta Kunratic u Cvikova.

Kostel Povýšení svatého Kříže je trojlodní klasicistní stavba s průčelní věží vysokou přes 32 metrů a stojí uprostřed obce.

Prostor plný umění

Křišťálový chrám vznikl na jaře roku 2020 na základě partnerské dohody s obcí Kunratice a Římskokatolickou farností ve Cvikově. Představen byl za obrovského zájmu široké veřejnosti při loňské Noci kostelů, která se konala 12. června.

V kostele je instalováno více než 300 skleněných objektů a plastik Jiřího Pačinka, které jsou inspirované faunou a flórou, ale také sakrálními motivy, jako jsou kříže či andělé. Uvnitř září křišťálový lustr Trnová koruna, který Pačinek kostelu a farnosti daroval, dále zde je lustr Barbory Jarošové a ve vstupní hale i lustr Blanky Matragi. Před kostelem byl osazen strom Bořka Šípka a Jiřího Pačinka a další výzdoba.