Nařízení vlády, kterým se vyhlašuje nová chráněná krajinná oblast Kokořínsko-Máchův kraj už je na papíře. Je na něm černé na bílém napsáno, že nařízení nabývá účinnosti dnem 1. září 2013. Jenže chráněná oblast, která do sebe nově zahrne třeba i meandry Ploučnice, zatím neexistuje a není jasné, kdy opravdu oficiálně vznikne.

„To nařízení vlády připravilo ministerstvo životního prostředí už před několika měsíci. Příprava vyhlášení nové CHKO se ale nyní zadrhla u vypořádání připomínek v mezirezortním řízení, ve kterém k finální podobě oblasti vznášela připomínky další ministerstva," uvedl Ladislav Pořízek, vedoucí Správy CHKO Kokořínsko, která se má do budoucnosti stát správcem nové rozšířené oblasti.

Slib ex-ministra

Zda k jejímu vyhlášení dojde ještě letos, na Kokořínsku netuší. „Na to opravdu neumím odpovědět, netuším, zda novou oblast vyhlásí ještě tato vláda v demisi nebo některá příští," reagoval Ladislav Pořízek.

Předchozí ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v dubnu v Zahrádkách slíbil, že nová CHKO bude ještě letos. „Nejde o vznik nové chráněné oblasti, ale o rozšíření už existující, takže tu nehrozí nárůst byrokracie. Věřím, že do konce roku nová CHKO Kokořínsko ¬Máchův kraj vznikne," uvedl tehdy ex-ministr. „Nic nám nebrání. Spíše se setkávám s reakcemi od lidí, kteří se diví, že Máchův kraj ještě chráněnou oblastí není."

Původní CHKO Kokořínsko byla vyhlášena v roce 1976 na území dnešního Středočeského, Libereckého a Ústeckého kraje. Dokeská část, o kterou se má rozšířit stávající krajinná oblast, se rozléhá na 13 622 hektarech. Celková výměra navrhovaného území CHKO Kokořínsko Máchův kraj je 41 044 hektarů a má čtyři zóny ochrany. Jižní (kokořínská) část zaujímá rozlohu 27 422 hektarů.

Větší oblast nebude pro současnou Správu CHKO Kokořínsko problém. „Už teď sem jezdíme do národních rezervací a památek jako je Swamp, Novozámecký rybník nebo Peklo. Náklady tedy pro nás vzrostou jen minimálně," dodal Ladislav Pořízek.

Co obsahuje nařízení vlády • vymezuje oblast: novou CHKO tvoří „unikátní krajina Jestřebska, Dokeska, Podbezdězí, Ralska, Polomených hor a nivy Ploučnice s jedinečným geomorfologickým utvářením, jako jsou ploché pánve s četnými rybníky a rašeliništi, kvádrové pískovce, neovulkanické vrchy a přirozeně meandrující tok řeky Ploučnice"
• stanovuje čtyři ochranné zóny uvnitř CHKO
• co nyní bude možné pouze se souhlasem Správy CHKO: provádět horolezectví mimo vyhrazená místa, provádět vzlety a přistání se sportovními létajícími zařízeními, pořádat a organizovat akce s účastí více než sto účastníků mimo zastavěné území obce a mimo vyhrazená místa