Hledání tajemné krabičky je součástí takzvaného geocashingu a výletníky provede okolo většiny významných židovských památek.

Radnice kešku nechala zřídit u příležitosti 70 let od pochodu smrti z koncentračního tábora Schwarzheide a od konce 2. světové války ve spolupráci s Ing. Josefem Rančákem. Informovala o tom mluvčí radnice Kristýna Brožová.

Výhodou novinky českolipského centra je, že se do hry mohou aktivně zapojit i ti, kteří se běžně geocashingu nevěnují. Speciální zařízení GPS, které je nezbytné pro hledání jednotlivých stanovišť a následného objevení kešky, totiž infocentrum nabízí k zapůjčení. „Služba je zdarma oproti vratné záloze pět set korun. Zařízení pak lidé musí vrátit ten samý den v otevírací době informačního centra," vysvětluje mluvčí radnice.

Objevování významných staveb zábavnou formou není v České Lípě úplnou novinkou. Už před dvěma lety radnice otevřela turistickou trasu Za pokladem Českou Lípou, během které výletníci plní úkoly nebo odpovídají na otázky. „Pracujeme nyní na tom, aby se i tato trasa přetransformovala na řádnou kešku," doplnila místostarostka České Lípy Alena Šafránková.