Klasicismus, empír, biedermeier, novorenesance, secese, kubismus. Život na zámku, rozdělený podle uměleckých epoch, si budou moci od června vychutnávat návštěvníci zámku Lemberk u Jablonného v Podještědí.

Ve druhém patře zámku, kde byly v minulosti umístěné sbírky skla z novoborských mezinárodních sklářských sympozií IGS, totiž právě nyní na toto téma vzniká úplně nová expozice.

Vítr a korouhevNa Lemberku minulý týden pracovali i horolezci. Hned dvakrát totiž v minulých týdnech zasáhl zámek silný vítr. Poprvé ohnul ručičku na zámeckých věžních hodinách, ale tu se podařilo narovnat „jen tak" vykloněním se z okna. Kvůli ohnuté korouhvičce na první věži už ale museli být povoláni horolezci. Hrozilo totiž, že by se korouhev zřítila mezi návštěvníky. Její horolezecká oprava přijde na desetitisíce.

Unikátní bude v tom, že bude fungovat trochu jako samoobsluha. „Bude oddělená od klasických prohlídkových tras, návštěvníci si ji budou prohlížet sami a budou tu moci zůstat, jak dlouho budou chtít, což při běžné prohlídce nemohou. Takový přístup k návštěvníkům je v Česku zatím jen ojedinělý," popsal autor expozice Vladimír Trégl z Národního památkového ústavu Liberec.

Gočárův nábytek

Trochu jiná bude nová expozice v tom, že lidé do ní nebudou přímo vstupovat, ale pouze nahlížet, jakoby se dívali do prosklených kójí, jak autoři expozice jednotlivým místnostem říkají. „To, že koridor, kudy se budou pohybovat návštěvníci, povede nikoliv expozicí, ale okolo ní, nám umožní aranžovat místnosti opravdu autenticky," vysvětlil nový koncept Trégl.

Podle něj se tímto nápadem inspirovali ve vídeňském muzeu Hofmobiliendepot, které podobným způsobem vystavuje mobiliář ze zámků.

Devadesát procent vystavených věcí v nové expozici pochází z depozitářů Národního památkového ústavu, zhruba desetinu na Lemberk zapůjčí Umělecko-průmyslové muzeum Praha.

„Snažili jsme se vybírat věci, za kterými bude i nějaký další příběh. Takže tu bude například sedací souprava, která patřila herečce a operní pěvkyni Marii Veselé," řekl Vladimír Trégl.

V místnosti, která bude ukazovat kubistické zařízení zámku, bude zase nábytek, který vznikal podle návrhu slavného architekta Josefa Gočára. „Jeho nábytek jsme dovezli z mobiliáře zámku Hrubý Rohozec, který ho kdysi vykoupil ze starožitnictví," upřesnil Trégl.

Nová expozice představí i jednotlivé zámecké místnosti. Vedle klasické ložnice tu bude například i novorenesanční pokoj šlechtice sběratele.

NA ZÁMEK SE VRÁTILA VZPOMÍNKA NA 1100 OBĚTÍNa vstupní bránu zámku Lemberk se vrátila pamětní deska, která je věnovaná 1100 padlým pruským a rakouským vojákům ze sedmileté války.
Na vstupní bránu zámku Lemberk se vrátila pamětní deska, která je věnovaná 1100 padlým pruským a rakouským vojákům ze sedmileté války. Zemřeli na následky zranění v polním lazaretu, který byl po bitvě u Hochkirku nedaleko Budyšína v říjnu 1758 zřízen přímo na zámku.

Na mrtvé vojáky z Lemberka, kteří byli pochováni na nedalekém místě v lese, upozornil o téměř sto padesát let později válečný veterán Eduard Lehmann, který se na konci 19. století věnoval hledání a označování vojenských hrobů v severních Čechách. V roce 1901 nechal zhotovit pamětní desku na upomínku raněných vojáků, kteří na Lemberku zemřeli. „Původní deska zmizela během generální rekonstrukce zámku v 70. a 80. letech minulého století," upřesnila zámecká průvodkyně Šárka Procházková.