Po nepříjemném maléru z konce léta loňského roku, kdy se do vodovodního řadu v Novém Boru a Okrouhlé dostala nebezpečná bakterie, zahájila Severočeská vodárenská společnost (SVS) výstavbu nové úpravny vody. Vyroste u vodojemu U huti, který zásobuje inkriminované oblasti. Hotovo by mělo být do konce dubna.

Stovky lidí v Novém Boru a nedaleké Okrouhlé postihly na konci srpna loňského roku průjmy a zvracení. Hygienici pak 22. srpna zakázali pít vodu z veřejného vodovodu v části Nového Boru a Okrouhlé, když laboratorní rozbory odhalily fekální znečištění. Ve vodě bylo nadlimitní množství bakterií Escherichia coli a koliformních bakterií, které způsobují průjmová onemocnění a mohou vážně ohrozit zdraví. Zákaz byl odvolán o pět dnů později. „Příčinu onemocnění se nepodařilo jednoznačně prokázat," sdělila agentuře mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Nová úpravna by měla v budoucnu rizika podobného znečištění minimalizovat. „Kvalita surové vody se dlouhodobě zhoršuje, její cena však roste. My tuto surovinu k výrobě vody nakupujeme od státu a musíme z ní vyrobit pitnou vodu pro obyvatelstvo v kvalitě odpovídající stále přísnějším požadavkům legislativy. Z toho plyne tlak na nás, majitele vodárenské infrastruktury, abychom investovali do technologií úpraven vod, což se následně promítá do ceny pitné vody. Nová úpravna vody v Novém Boru zajistí po problémech z minulého roku vysoce kvalitní pitnou vodu pro připojené obyvatele," říká Bronislav Špičák, generální ředitel SVS.

Nový Bor je převážně zásobován z úpravny vody v Zahrádkách, kde se žádný problém s pitnou vodou neobjevil. Malá část města je však společně s obcemi Okrouhlá a Polevsko zásobována z jiných zdrojů, které negativně ovlivňuje srážková činnost kvůli nízké hloubce takzvaných zářezů.

SVS se rozhodla situaci řešit formou nové místní úpravny vody. „Kvůli omezenému prostoru kolem vodojemu U huti a požadované rychlosti instalace technologie byla zvolena varianta osazení kompletu úpravny do kontejneru," dodal mluvčí SVS Jiří Hladík. Nový filtr bude schopen upravit 10 litrů vody za vteřinu a dávkovat filtrační složky v závislosti na průtoku. Nová úpravna odstraní mechanické i organické znečištění surové vody, ze které se vyrobí pitná voda vysoké kvality.

Samotné stavební práce odstartují začátkem března. Podle schváleného harmonogramu by úpravna měla být dokončena 30. dubna 2016.

Jiří Jelínek, ČTK