Nový renault, polepený logy donátorů, postával včera po poledni ve vnitrobloku Domu s pečovatelskou službou v Novém Boru.

Kdyby se auto vešlo do krabice se stuhou, bylo by to stylové. Renault je totiž dárkem, který včera oficiálně převzala novoborská příspěvková organizace Sociální služby města Nový Bor. Je to dárek pro místní zdravotně postižené a seniory se sníženou soběstačností, pro které bude vozit různé sociální služby až za nimi domů.

„V domácnosti klienta pomáháme se vším, co dotyčný potřebuje, jde například o pomoc s osobní hygienou, zajištění nákupů či vyzvednutí léků," popsal Daniel Nerad, ředitel Sociálních služeb města Nový Bor. „Na autech jsme v podstatě existenčně závislí, protože za klienty vyjíždíme každý den a i díky tomu se nám náš vozový park dost opotřebovává a potřebujeme ho často obnovovat."

Seznam donátorů byl hodně dlouhý

Daniel Nerad také ocenil, jak rychle se podařilo v rámci projektu auto do Nového Boru získat. „První myšlenka vznikla v únoru, takže vše, co následovalo, proběhlo ve velmi krátké době," pochvaloval si ředitel.

Sociální automobil zamířil do Nového Boru jako výsledek projektu reklamní agentury Kompakt, která oslovuje firmy a společnosti, aby si na budoucím autě zaplatili reklamu a tím přispěli na jeho pořízení. Agentura se tak snaží pomáhat obnovovat a zdokonalovat vozový park v zařízeních a ústavech, které se starají o různě hendikepované lidi.

Na nové auto pro Sociální služby města Nový Bor přispělo několik desítek firem a soukromníků. Jejich seznam zaplnil dva papíry velikosti A4.

Mezi donátory se zařadila například významná novoborská strojírenská firma Aktivit nebo sklárna TGK ze Skalice u České Lípy.

„Vítám každou větší či menší akci, která vede k podpoře lidí, kteří si naši pomoc zaslouží, ať už to jsou senioři nebo hendikepovaní. Tato akce je důkazem, že sociální cítění u majitelů firem či živnostníků u nás na Novoborsku funguje. Jsem moc ráda, že Sociální služby Nového Boru získaly toto auto, je to velká zásluha těch, kteří přispěli a všem jim moc děkuji," uvedla při včerejším slavnostním předání vozu také místostarostka Nového Boru Stanislava Silná.