Motorest se nachází mezi zámkem a hlavní silnicí I/38. Podle starostky Evy Burešové (SLK / Doksy náš domov) je ve městě potřeba zejména bezbariérové bydlení pro zdejší seniory.

„Objekt je v celkem dobrém stavu a dobře řešený, proto by nemělo být příliš náročné proměnit ho v malé byty pro seniory nebo startovací byty,“ uvedla starostka Burešová . Záměr počítá nejen s byty, ale třeba i s výstavbou parkoviště. Sál motorestu je vystěhovaný a připravený na rekonstrukce tak, aby v něm zase mohla znít hudba a lidé tančit. „Téma budeme projednávat na březnovém zastupitelstvu, na zpracování projektu pak musíme počítat s několika měsíci,“ pokusila se starostka Burešová určit, kdy se zchátralý objekt přiblíží k obnově.

Televizní ovladače. Ilustrační snímek
Televize v novém formátu některým lidem v kraji nejde. Chyba je v technice

Zatím nechce spekulovat ani o sumě, na kterou by zvládnutí celého záměru mohlo přijít. Podle prvních odhadů má jít o 24 milionů korun. „Ve studii máme velmi hrubý odhad, ale teď je zbytečné a předčasné se k této představě upínat,“ zmínila Eva Burešová. Zastupitelé zatím chtějí mít připravenou dokumentaci pro žádosti, které se mohou objevit v nejrůznějších dotačních programech, aby celá přestavba na bezbariérové byty nezůstala na rozpočtu města. „Záleží, jaké budou k dispozici dotační možnosti. Vždy se snažíme na maximum projektů využívat dotace,“ řekla Burešová.

Nevhodné místo k bydlení?

Někteří oponenti koupě motorestu považují záměr za diskutabilní věc. „Netajím se tím, že motorest stojí na dost nevhodném místě pro jakékoli solidní bydlení. Doprava, hluk, prašnost,“ řekl bývalý dlouholetý místostarosta Doks Karel Kapoun. Jak zmínil, v současné době se po Doksech skupují rodinné domy nebo větší nemovitosti a majitelé je přebudovávají na malometrážní nájemní byty. Podle něj město nemá zpracovanou analýzu poptávky po tomto druhu bydlení. „Odhaduji, že obsazenost u už takto vybudovaných bytů je jen zhruba poloviční. Je nezbytné mít nejdříve zanalyzovanou poptávku a pak teprve rozhodnout, jak s nemovitostí naložit,“ soudil Kapoun. A doplnil, že například naproti motorestu v zámeckém parku je prázdná školní budova, kde zastupitelstvo před několika lety schválilo její využití na byty pro seniory. „Cena se také odhadovala na 20 milionů, ale tato budova je v nepoměrně lepším stavu než motorest,“ dodal.

V expozici nebudou chybět důlní vozíky nebo 3D mapa.
3D mapa či důlní vozíky. Muzeum v České Lípě chystá expozici o těžbě uranu

Koupi někdejšího motorestu s byty pro sociálně slabé a nepřizpůsobivé lidi před rokem nepodpořil zastupitel Josef Oplt (ČSSD), jelikož se domníval, že se problém pouze přesune do jiných lokalit. „Dosud jsem přesvědčen, že město disponuje několika nemovitostmi vhodnými ke zbudování sociálních bytů či ke zřízení takzvaných startovacích bytů,“ řekl zastupitel. Podle něj tedy zůstává otázka, co město udělá s ostatními domy, které se v minulosti jevily jako vhodné ke zřízení sociálních bytů. „Jde například o bývalou školu v areálu zámku nebo o budovu bývalé školy na náměstí v Doksech,“ upřesnil Josef Oplt.

Bývalý motorest postavili v 80. letech 20. století jako administrativní budovu zemědělského družstva Štědrá. Za posledních osm let sloužil už jen „obchodu s chudobou“, stala se z něj ubytovna pro sociálně slabé. Radnice objekt koupila v obavě, aby tam nevznikla noclehárna pro zahraniční dělníky. Dům od soukromníka získala za sedm milionů korun bez DPH. Navíc k němu musela přikoupit pozemek od Pozemkového fondu ČR. Město chtělo udržet v budově restauraci, ale původní nájemce tam vydržel jen tři měsíce a dnes je budova úplně prázdná a dál chátrá.

Před několika dny nacvičovali jablonečtí hasiči záchranu osob propadlých na zamrzlé hladině.
Hasiči nacvičovali v Bedřichově záchranu osob propadlých na zamrzlé hladině