Dát lidem pocit bezpečí. Takový je cíl měst na Českolipsku, která se rozhodla posílit nebo vůbec pořídit kamerový systém. Nové zařízení přibude v Mimoni, lepší dohled na pořádek ve městě se rozhodli zajistit v Novém Boru a Kamenickém Šenově.

Důvodem je především časté řádění vandalů a drobná kriminalita. Úplně poprvé bude mít kamerový systém město Mimoň. Jeho centrum, ale i lokalitu místních supermarketů ještě do konce letošního roku začnou hlídat tři kamery.

Mimoni pomůže dotace ministerstva

Radnice na ně získala dotaci od ministerstva vnitra. „V tuto chvíli jsme ve fázi, kdy jsme získali rozhodnutí o poskytnutí dotace ve výši jeden milion korun. Dál budeme s ministerstvem řešit přesné umístění kamer a tomu samozřejmě přizpůsobíme zadávací řízení," řekl Deníku Pavel Škubal, vedoucí odboru rozvoje města Mimoň.

Součástí kamerového systému bude v Mimoni také monitorovací stanoviště, obsluhovat jej budou přímo policisté České republiky.

S kamerami mají v Mimoni zkušenosti zatím jen v souvislosti s varovným systémem obyvatelstva před povodněmi, který do města přineslo členství v Mikroregionu Podralsko zhruba před pěti lety. „Přestože tyto kamery už párkrát pomohly při pátrání po pachateli, nejsou primárně určené pro bezpečnost," připomněl Škubal.

Poměrně propracovaný kamerový systém má za to už několik let město Nový Bor.

Nový Bor vyslyšel přání z Arnultovic

Novinkou ve sklářském městě má být nyní jeho rozšíření, kamerový bod přibude v Žižkově ulici na dětském hřišti v Arnultovicích.

Tam, kde vandalové loni například zavěsili kontejner nad fotbalovou branku, poházely dopravní značky, ale i balíky slámy. Přes 130 lidí tehdy podepsalo petici, ve které radnici naléhavě žádali o zajištění ochrany veřejného pořádku.

Zadání dokumentace k veřejné zakázce na zhotovení kamerového bodu v Arnultovicích už schválili radní Nového Boru na svém posledním červnovém zasedání. Zařízení město přijde na minimálně 300 tisíc korun.

Na bezpečnost hledí i v Kamenickém Šenově. Jak Deníku řekl jeho starosta František Kučera, radnici se velmi osvědčily fotopasti, které v nedávné době nechala instalovat do problémových lokalit v centru města, ale i třeba na sídliště. Záznamy zpracovává policie České republiky.