Bdělému oku paní Meryové a dalším třem operátorům českolipského kamerového systému už nic neunikne. Městská policie naplno spustila zbrusu novou soustavu záznamových zařízení, včetně obslužného softwaru podpůrné techniky.Technici z dodavatelské firmy vyměnili 21 stávajících kamer a dvě navíc přidali. Systém v současné konfiguraci pojme až 64 kamer, díky tomu má potenciál se rozšiřovat do dalších míst, kde po něm bude poptávka.

„Vyhledáváme i další problematická místa, která by kamery mohly hlídat, protože posílení bezpečnosti našich občanů je pro nás zcela zásadním úkolem, snažíme se mu věnovat maximální pozornost a také pro něj uvolňovat dostatek peněz v městském rozpočtu," řekla starostka České Lípy Romana Žatecká.

Původní kamerový systém byl již velice zastaralý, o pokroku, který nastal v oboru kamerových systémů se mohli v pondělí 11. dubna přesvědčit novináři společně se zástupci města. „Část kamer sloužila přes deset let, čtyřiadvacet hodin denně, téměř jedenáctiletá kamera byla umístěna na radnici a na Špičáku, je zázrak, že vydržely fungovat tak dlouho," připomněl Vladimír Jeník, velitel Městské policie Česká Lípa.

Posun v kvalitě záznamu i nové možnosti automatizace procesů jsou vskutku znát. Zatímco dříve, zvláště za nepříznivých světelných podmínek, nebylo na záznamu téměř znát, jestli je dotyčná osoba muž nebo žena, dnes lze s trochou nadsázky říci, že operátor pozná i špatně vyčištěné uši sledované osoby. O čtení registračních značek vozidel nemluvě.

Kromě pobertů by si tak měli dát větší pozor i řidiči. Nový systém automaticky vyhodnotí překročení maximální doby parkování a pozná i opačný průjezd jednosměrkou. Kamery lépe vidí i tam, kam by koukat neměly, totiž do přilehlých domácností. I na to tvůrci obslužného softwaru mysleli a okna bytů jsou automaticky „přelepována" modrým obdélníkem.

Česká Lípa letos dotuje městskou policii 23 miliony korun. Nový kamerový systém vyšel na zhruba milion. Jedná se o relativně nízkou částku díky tomu, že se Česká Lípa stane referenčním místem pro další zájemce o obdobné zařízení.

Městská policie se chystá i na další investice. Kvůli sjednocení výstroje strážníků podepíše rámcové smlouvy za 1,3 milionu. Smlouvy platné po čtyři roky zajistí, že už nebudete v ulicích České Lípy potkávat dvojici strážníků oblečených v odlišných uniformách.