Pohovka, televize, kuchyňka, pohodlné lůžko, sedací vaky a krásná koupelna. Útulný byt připomíná tzv. rodičovský pokoj, který v pátek slavnostně otevřela Nemocnice s poliklinikou v České Lípě.

První rodičky si budou moci nový bonus porodnice vyzkoušet už příští týden. Dostat by se mělo na většinu budoucích maminek. „Moderní pokoj nepatří mezi nadstandard, je zdarma," říká Radek Havlas, lékařský ředitel nemocnice a primář gynekologicko-porodnického oddělení.

Novinka, kterou v České republice kromě Lípy disponují jen dvě nemocnice, pomůže rodičkám a jejich doprovodu navodit pocit domova a bezpečí. „Díky tak přirozenému prostředí jsou rodičky psychicky i fyzicky uvolněné, porod probíhá klidně a s nižším rizikem případných komplikací," potvrzuje Havlas.

Málo alternativ

Počet žen, které chtějí potomka přivést na svět doma, stále roste. Podle Havlase je alternativ, které by ženám nabídly možnost rodit v přirozeném, ale přitom bezpečném prostředí, stále málo. „Cílem zřizování těchto pokojů je přenést domácí prostředí do zdravotnického zařízení, kde máme k dispozici všechny odborníky dostupné do dvou minut. Doma, i kdyby žena bydlela za branami nemocnice, takto rychle nikdy v péči lékařů nebude," dodává primář.

Kdo dřív přijde

Nemocnice předpokládá, že rodičovský pokoj bude moci využít až sedmdesát procent žen, které do českolipské porodnice zamíří. Pokoj nebude možné zamluvit předem, rodičky se na něm budou střídat systémem „kdo dřív přijde…".

„Porod samozřejmě není otázkou dvaceti minut, ale několika hodin. Maminka tu navíc bude moci pobýt ještě dvě hodiny po porodu, takže je jasné, že úplně na všechny se nedostane. Kdyby se podařilo zřídit ještě jeden takový pokoj, věřím, že bychom tento bonus mohli nabídnout téměř sto procentům rodiček," podotýká Radek Havlas.

Do projektu rodičovského pokoje se nemocnice mohla pustit především díky milionovému daru města Česká Lípa a přispělo i druhé největší město regionu Nový Bor. Obě města si dala podmínku, že pokoj bude pro rodičky zdarma. Dohromady přišla úprava a vybavení pokoje na více než 1 200 000 korun.

Nejdražší na vybavení bylo moderní porodní lůžko, které přišlo na 359 000 korun, stavební práce a úpravy stály více než půl milionu korun. Na pokoji nechybí termolůžko pro miminko, operační světlo, ale také lednička a počítač.