Herna Hanoi leží na okraji Nového Boru, v těsném sousedství vyhlášené restaurace Ajeto. Do začátku tohoto týdne fungovala jako stát ve státě, město ve městě.

Ačkoliv v Novém Boru platí plošný zákaz výherních hracích automatů, tady byly automaty samozřejmostí. A městská ani státní policie s tím nemohla nic udělat. Vietnamský majitel totiž hernu označil jako soukromý klub, který nemá vydělávat, ale prostřednictvím hraní zajistit boj proti stresu.

 Herna Hanoi leží na okraji Nového Boru, v těsném sousedství vyhlášené restaurace Ajeto.„Když je to jako klub, je to soukromé zařízení, vyčleněné do zvláštní místnosti, do které my nemůžeme vstoupit. Nemůžeme do toho nijak zasahovat, ani státní policie," popisuje Jiří Zemanec, velitel městské policie v Novém Boru.

Vstup jen na kartu

Strážníci nebo městští policisté by sem mohli vstoupit jedině se soudním povolením, nebo v případě ohrožení života. Díky této „vychytávce" tady ještě minulý týden běžně fungovaly hrací automaty, navzdory tomu, že Nový Bor má už dva a čtvrt roku vyhlášku, která je nepovoluje.

Zákaz hazardu zastupitelé města schválili v listopadu 2011. Reagovali tak na aktuální situaci ve městě, která byla po takzvaném mačetovém útoku hodně dramatická. „Tím hlavním spouštěčem byl ale případ, kdy jeden návštěvník heren napadal lidi dlažební kostkou, aby získal peníze pro hraní na automatech," připomněl už dříve Jaromír Dvořák případ, který se Novém Boru odehrál v říjnu 2011.

Kvůli klubu Hanoi se Nový Bor v minulých dnech spojil se státní policií i Finančním úřadem v Liberci. „Vypadá to, že to zabralo a že se nám je podařilo vyplašit," hodnotil situaci včera novoborský starosta.

2015 Od ledna příštího roku by měl být Nový Bor městem bez známky hazardu. Neměl by tu být ani jeden výherní automat a ani jeden interaktivní loterijní videoterminál. Těch v tuto chvíli zůstává ve městě ještě několik desítek, ale do konce roku 2014 jim dobíhá licence, kterou jim město neobnoví.

Herna totiž k 1.2. soukromý klub, kam byl vstup pouze na speciální karty zrušila. Vypovídá o tom i nápis, visící na dveřích. „Pro členy klubu Hanoi!! Ode dne 1.2.2 2014 za vrácení klubové karty bude velké pivo zdarma. Z důvodu ukončení činnosti klubu Hanoi."

Obsluha herny včera na dotaz tvrdila, že všechny výherní hrací automaty jsou odvezeny. „Dole jsou už pouze videoterminály, na které ještě máme licenci. A tady nahoře jsou jen nevýherní automaty," řekla slečna, která v herně obsluhovala. Zvláštní bylo, že okolo údajně nevýherních automatů byly ještě cedule upozorňující, jak si vyzvednout výhru a že u automatu může stát jen jeden člověk.

Je otázka, jestli automaty nakonec nebudou v Novém Boru fungovat někde za zavřenými dveřmi „v ilegalitě". S nápadem privátního klubu a „uzdravující" hrou na automatech přišlo občanské sdružení Hrou proti stresu z Jablonce nad Nisou. „Možná je nakonec škoda, že jsme je vyplašili, policie se mohla dostat až k hlavě celého sdružení," dodal Jaromír Dvořák.