Odkaz, který má přetrvat generace, kašna, nebo jiné umělecké dílo má dotáhnout do konce plánovanou třetí a nejrozsáhlejší fázi revitalizace novoborského náměstí Míru. Těsnou většinou schválilo Zastupitelstvo města Nový Bor záměr vypsat na podobu centrálního prvku náměstí veřejnou a anonymní soutěž.

„Otevřeli jsme soutěž i pro zahraniční účastníky, protože naší prioritou je najít opravdu co nejlepší návrh. Jde o dominantní prvek, který by tu měl být následující desetiletí," říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák s tím, že chtějí, aby byl hodnotný nejen po výtvarné stránce, ale aby zároveň svojí podobou zapadl do historického centra města a stal se jeho součástí.

„S odkazem na sklářskou historii města mají přednost návrhy, které budou právě sklo preferovat, a to i v kombinaci s jinými materiály. Do prvku je možné například zakomponovat cirkulaci vody nebo osvětlení. Fantazii přihlášených ale prakticky omezuje jen cena, která při realizaci nesmí přesáhnout 1,8 milionu korun, inženýrské sítě a respekt k místu, jehož dominantou prvek bude," doplňuje tisková mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná.

Vítěz bere padesát

Autoři tří nejlepších návrhů mohou od města získat odměnu ve výši padesát, třicet a dvacet tisíc korun. O jejím udělení či neudělení rozhodne šestičlenná odborná porota složená z odborníků na slovo vzatých (viz. infobox níže), doplněná jedním z novoborských zastupitelů, by měla společně s již zmíněnou anonymitou návrhů zabránit předpojatosti.

„Porota bude hodnotit návrhy pouze podle jejich originality, kreativity, celkové výtvarné a architektonické úrovně řešení v souladu se soutěžními podmínkami a vhodnosti začlenění do daného prostoru," říká Jaromír Dvořák.

Co bude dominantou centrální části náměstí v Novém Boru? Rozhodne o tom veřejná soutěž.Zdroj: Boris Rýdl

Soutěžní návrhy je možné posílat do 15. března příštího roku, ve kterém začnou i práce na třetí fázi rekultivace středu města.

„Centrální náměstí se podle schválené studie změní z dnešní odstavné parkovací plochy na odpočinkové místo s lavičkami a vzrostlými stromy. Úbytek parkovacích míst nahradí nové parkoviště na křižovatce ulic T. G. M. a Wolkerovy," říká Radmila Pokorná a zároveň dodává, že obě akce si vyžádají odhadem pětadvacet milionů korun.

Proti původnímu návrhu Borise Rýdla protestovala dvojice architektů Luboš Križan a David Urbánek. Ti dokonce vypracovali vlastní studii, kterou předložili městu. Nakonec byl přeci jen schválen návrh Borise Rýdla, ovšem v částečně poupravené podobě, kde byly zohledněny některé námitky dvojice oponentních architektů.

„Tak z toho, co se podařilo, považuji za největší úspěch zrušení zatravněné plochy před základní školou, odsazení stromořadí od fasády školy a zrušení dvou parkovacích stání před kostelem, kolmých ke Sloupské ulici. A alespoň částečné umírnění paprskovitého motivu v dlažbě," řekl při té příležitosti Luboš Križan. Z výsledné podoby přesto vyloženě nadšení nejsou.

Na druhou stranu, veřejnou soutěž na podobu centrálního prvku oba vítají. „Obsazení poroty považuji za špičkové, až mě to překvapilo… Podle mého je to velká naděje pro město," říká dnes Križan. S tím souhlasí i David Urbánek. „Škoda, že se tímto způsobem nepřistoupilo i k celé ploše náměstí," dodává.

Kdo zasedne v soutěžní porotě?VÁCLAV GIRSA - Profesor pro obor dějiny architektury a ochrana památek, akademický architekt a vedoucí Ústavu památkové péče Fakulty architektury ČVUT v Praze.
ANTONÍN ODVÁRKA - Architekt a vedoucí Ústavu architektury Fakulty stavební VUT v Brně.
RADEK SUCHÁNEK - Architekt, vedoucí katedry urbanismu Fakulty umění a architektury TUL v Liberci, jako externí pedagog vyučoval v ateliéru scénografie na JAMU.
VÁCLAV CAPOUCH - Akademický sochař a člen týmu designérů Škoda Auto.
JIŘÍ SUCHÝ - Sklářský výtvarník a pedagog v ateliéru designu Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru.
STANISLAVA GREBENČÍKOVÁ - Akademická malířka, sklářská výtvarnice a pedagožka VOŠ sklářské v Novém Boru.
OTAKAR VÁLEK - Zastupitel Nového Boru.