Na pozvání senátora Jiřího Voseckého dorazila na Českolipsko v pondělí marocká velvyslankyně Souriya Otmani.

„Není to moje první návštěva, jsem tady už podruhé. Pokaždé když přijedu do tohoto regionu, tak objevuji něco nového a něco, co mě na tomto místě ještě více zaujme," říká marocká velvyslankyně Souriya Otmani.

Velvyslankyně obdivovala manuální práci sklářů v několika provozovnách na Novoborsku. „Viděla jsem několik fabrik křišťálu a skla a musím říci, že se mi zde opravdu velice líbí," říká velvyslankyně.

Nadšeně mluvila o spolupráci českolipských sklářů právě s Marokem. Arabský stát, který leží na nejzazším severozápadě Afriky a jeho sousedy jsou na východě Alžírsko a na jihu Západní Sahara, by podle ní měl zájem hlavně o skleničky.

Čajová velmoc

„Věřím, že v Maroku by byla obrovská poptávka po těchto produktech, a vidím v těchto dílech velký potenciál ke spolupráci. Maroko je obrovská čajová velmoc, takže zejména by byl zájem o čajové skleničky," doplňuje.

V lindavské sklárně Ajeto přijal velvyslankyni, jejího manžela a senátora manažer David Sobotka. Celou delegaci zde provedl a nechybělo ani vyfoukání si vlastního výrobku. „Paní velvyslankyně si vybrala měšec na peníze a její manžel jako správný chlap nepohrdl vyzkoušet si vyfouknou skleněný půllitr," popisuje manažer sklárny David Sobotka.

Zkusit si vyfouknout vlastní výrobek bylo pro velvyslankyni rozšíření obzorů a přiblížení sklářského řemesla. „Nebyla to pro mě zábava, naopak to pro mě znamená zvýšení respektu k tomuto řemeslu. Neuvěřitelnou fascinaci ve mně vzbuzuje, kolik času tím tito umělci tráví, to, kolik chce takový výrobek trpělivosti a práce, mě opravdu překvapilo. Jsem ohromená kombinací trpělivosti, zručnosti i uměleckého nadání místních sklářů," vypráví velvyslankyně Souriya Otmani.

„Jsem rád, že tato dáma mé pozvání přijala, a mohu s ní a jejím chotěm zde trávit čas," říká senátor Jiří Vosecký.

Velvyslankyně dodala, že si pozvání velice váží. „Musím uznat, že je něco jiného vidět sklářské produkty v brožuře a pak na vlastní oči jejich tvorbu. Ten kontakt s lidmi, kteří tyto produkty vyrábí a s kterými by se dalo spolupracovat, je skvělý," dodala na závěr Souriya Otmani.