Stromové aleje, háje ovocných stromů i stromy solitéry. Na tyto skupiny stromů a jejich historické opodstatnění v krajině Českolipska se chce zaměřit nový projekt, který připravuje Svazek obcí Novoborska ve spolupráci s německou obcí Lohse.

Projekt, který počítá také s monitoringem povrchových vod a případnými protipovodňovými opatřeními a který nese název „Společná řešení pro původní péči o krajinu", by mohl na Českolipsko z EU přinést desítky milionů korun.

„Zájem o spolupráci vzešel souběžně z české i německé strany," říká za Svazek obcí Novoborska jeho předseda Jan Sviták, starosta obce Prysk. Obě strany už mají za sebou několik setkání i odborné konference, na kterých se dolaďovala příprava dílčích kroků, které mají být součástí projektu.

Pasport stromů

„Dohoda je v tuto chvíli taková, že celý projekt by měl mít tři základní osy: zeleň, vodstvo a obnovu turistických cílů. Hned na začátku března nás čeká další velké jednání s německou stranou, na kterém by se mělo už definitivně uzavřít, jaké konkrétní dílčí kroky budou součástí celé akce," upřesnil Jan Sviták.

V projektu se mimo jiné počítá například s tím, že se provede pasport, inventarizace krajinotvorných stromů na území všech členských obcí svazku, včetně České Lípy, která se ke svazku připojila v předchozím volebním období. Právě jen v České Lípě by měl nový inventář stromů zahrnovat více než 6800 kusů, přes 1200 by jich mělo být z katastru Cvikova, okolo čtyř set například ze Svojkova a Skalice u České Lípy.

Každý ze stromů by měl být ve společném inventáři popsán z hlediska dendrometrie (výška, průměr kmene, průměr koruny, spodní okraj koruny) i z hlediska jeho aktuálního stavu (vitalita, zdravotní stav, stabilita, perspektiva). Odborníci, kteří budou inventář připravovat, by pak pro každý ze stromů měli také navrhnout plán další péče o něj. Všechny informace o každém ze stromů mezi Českou Lípou, Cvikovem až Pryskem by pak měly být zcela volně dostupné na webu Stromypodkontrolou.cz

Obsah projektu budou ještě projednávat zastupitelstva všech zúčastněných měst a obcí. „Obce si budou muset ujasnit, co všechno budou chtít v rámci projektu vyřešit. Čeho by v rámci zeleně, vodstva i obnovy turistických cílů chtěly dosáhnout s ohledem na to, co jsou samy schopné předfinancovat i ufinancovat. Vlastní podíl je sice 10 procent, ale pokud se budeme pohybovat v řádech desítek milionů pro celý projekt, tak už nejde o zanedbatelné částky," vysvětlil Jan Sviták.

Škola v přírodě

Například jeho Prysk bude zřejmě usilovat o začlenění protipovodňových opatření i úprav zeleně.

„Pokud by to bylo možné, chtěli bychom tam začlenit i rekonstrukci bývalé školy v přírodě v Horním Prysku. Je to zatím náš předběžný plán, protože teprve řešíme koupi tohoto objektu, který je v poničeném stavu," objasnil starosta.

„Kdyby se nám to podařilo začlenit, bylo by to pro nás výhodné, stejně jako jiné akce pro další obce. Hodně to všem usnadní administrativu, protože se to všechno bude dělat najednou. Ušetří to všem moře času i peněz."