Rouškomat je umístěný ve vchodu do budovy Domu s pečovatelskou službou v ulici B. Egermanna a přístupný bude denně od 6 do 19 hodin, mimo nadcházející Velikonoční pondělí. Veškeré peníze za prodej roušek poputují na podporu Sociálních služeb města Nový Bor.

„V uplynulých dvou týdnech jsme rozdali mezi veřejnost na 1100 látkových roušek prostřednictvím našich dobrovolníků. Chápeme ale, že zvolené časy nemusely každému vyhovovat, proto jsme zvolili rouškomat, kam si kdokoliv a kdykoliv přes den může zajít,“ řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Velikonoční jarmark s doprovodným programem mohli navštívit lidé v Památníku K. H. Máchy v Doksech v roce 2013.
Z archivu Deníku: Tak jsme slavili Velikonoce na Českolipsku

Roušky bude město průběžně doplňovat podle volné kapacity. Cena roušky z rouškomatu byla stanovena na symbolických 20 korun. „Veškerý výtěžek podpoří Sociální služby města Nový Bor, které provozují tři domy pro seniory a zajišťují celou řadu dalších služeb, jako je například rozvoz jídla, pro seniory a zdravotně handicapované. Právě na sociální služby nyní dopadají nejvíce náklady spojené s povinnými opatřeními proti šíření koronaviru,“ vysvětlil Dvořák.

Nový Bor si roušky nechává z velké části šít za úplatu, další pak dostává od dobrovolníků. Doposud rozdalo tisíce roušek mezi poskytovatele sociálních služeb ve městě a jejich klienty, lékařské ordinace, místní polikliniku, drobné podnikatele, ale i zaměstnance některých podniků. Další dva tisíce roušek rozvezli dobrovolníci a zaměstnanci úřadu do schránek všem seniorům nad 70 let v Novém Boru a jeho částech.