Město Nový Bor bude v příštím roce hospodařit se schodkem ve výši 3 miliony 770 tisíc korun a s provozními náklady, které jsou zhruba 10 milionů v přebytku. Radnice plánuje investovat desítky milionů korun do infrastruktury, vlastních objektů i třeba kultury. Návrh rozpočtu na rok 2015 novoborští zastupitelé schválili jednohlasně už na svém třetím veřejném zasedání.

„V tomto kalendářním roce budeme naposledy splácet úvěr na dům sociálních služeb za kostelem, to je ta částka tři miliony korun. Potom městu zbude malý symbolický úvěr za vodovod v Pihelu. Chod města je zajištěn v přebytku, což je důležité hlavně pro úspěšné získávání dotací," vyzdvihla místostarostka Nového Boru Stanislava Silná.

Egermannova ulice dostane parkoviště

Jednou z nejvýznamnějších investičních akcí, do které Bor vloží až 7 milionů korun, bude celková rekonstrukce ulice Bedřicha Egermanna. Jak uvedl starosta Jaromír Dvořák, jde v podstatě o vynucenou rekonstrukci, kterou vyvolala potřeba obnovit inženýrské sítě, jako jsou kanalizace, vodovod, plyn nebo elektřina.

Rozsáhlá rekonstrukce páteřní silnice města přinese nový povrch, projekt počítá i s vybudováním nového parkoviště v prostoru travnaté plochy vedle květinářství. Radnice by tak chtěla ulevit řidičům, kteří na přetížené komunikaci nemají prakticky kde zaparkovat.

S opravou Egermannovy ulice by v Novém Boru chtěli začít už na jaře, podstatnou roli hraje ale vzájemná domluva mezi městem a majiteli či správci inženýrských sítí. „Organizačně je to velmi složitá akce. Pořádali jsme proto už několik schůzek. Případně se může stát, že se rekonstrukce protáhne ještě do následujícího roku," uvažoval Dvořák.

Dokončí sídliště a zateplí Smetanku

Neméně důležitou investiční akcí za zhruba 12 milionů korun bude další etapa rekonstrukce centra města, která bude pokračovat v prostoru před Lužickými domky v těsné blízkosti náměstí Míru.

Těšit se mohou i lidé žijící na sídlišti Rumburských hrdinů. Zdlouhavá revitalizace sídliště, která místním dlouhé měsíce komplikuje život, zamíří také do finále. Město má totiž v plánu požádat o další dotaci, samo počítá s investicí zhruba 10 milionů korun. Součástí nově schváleného rozpočtu je i spoluúčast města na zateplení Domu dětí a mládeže Smetanka.

„Všechno se bude soutěžit, předpokládáme, že konečné sumy budou zhruba o dvacet až třicet procent nižší," upřesnil novoborský starosta.

Změny čekají v neposlední řadě také prostor Lesního hřbitova. Novou tvář má dostat smuteční síň, hold historii město vzdá prostřednictvím repliky pomníku Rumburských hrdinů.

„Výstavbou bychom dovršili významné akce k výročí první světové války. Bez rozdílu národnosti jsme opravili téměř všechny pomníky, které se vztahují k první světové válce a teď bychom chtěli opravit ještě tento pomník," vysvětlil Dvořák. „Město také počítá s podporou kulturních akcí, soutěží Umění a řemeslo ve skle, Mariánskou poutí, Mezinárodním sklářským sympoziem, ale i sportovních akcí jako jsou novoborský sprint, cyklistický závod Bohemia," jmenoval starosta.

Nový Bor se zařadil mezi první města, která už svůj rozpočet schválila. Jeden z nejdůležitějších dokumentů mají už třeba Doksy. Naopak potíže s rozpočtem má Česká Lípa, která skončí v rozpočtovém provizoriu. Město s největším počtem obyvatel v regionu rozhodne o příjmech a investicích v následujícím roce zřejmě až v lednu nebo dokonce v únoru.