Ještě v pátek´dopoledne to vypadalo, že se nově zvolení zastupitelé Nového Boru poprvé sejdou, jako v jednom z mála měst regionu, už v pondělí 3. listopadu.Vše je dohodnuto, koaliční smlouva stojí krok od podepsání, jen se vrhnout do práce. Nyní je ale všechno jinak!

Neúspěšný kandidát v komunálních volbách Pavel Danys (Strana soukromníků České republiky) napadl průběh voleb v Novém Boru.

Stížností se bude zabývat Krajský soud v Liberci. Jde přitom o jediné místo na Českolipsku, kde někdo průběh voleb zpochybnil. „Ano, stížnost je podaná. Mně se tam některé věci nezdály. Mám na to jako občan právo, podal jsem to v zákonné lhůtě," řekl Deníku Danys.

Konkrétní důvod však sdělit odmítl. „To nemůžu říct," dodal Danys stručně včera krátce po 16. hodině. To znamená chvíli po uplynutí zákonné lhůty, do které bylo možné stížnost k soudu podat.

S napadením průběhu voleb u libereckého soudu Danys musel zřejmě čekat doslova na poslední chvíli. Ještě dvě hodiny předtím totiž soud oficiálně přijal pouze osm podobných stížností a Nového Boru se žádná netýkala.

„Přijde mi to směšné. Je to jeden z kroků, které na město vrhají špatné světlo," reagoval na stížnost dosavadní starosta Nového Boru Jaromír Dvořák, který jako lídr Starostů pro Liberecký kraj dovedl hnutí k druhému vítězství ve volbách v řadě a na základě povolebního vyjednávaní svůj post s největší pravděpodobností obhájí.

Podání stížnosti s sebou přináší řadu negativních okolností pro samotný chod města. Nově zvolení zastupitelé totiž zřejmě přijdou o možnost sejít se v dostatečném předstihu tak, aby stihli projednat a schválit rozpočet města na příští rok.

Jeden z nejdůležitějších dokumentů musí být schválený nejdéle do konce roku, jinak městu hrozí rozpočtové provizorium. „My sice na rozpočtu intenzivně pracujeme, ale vypadá to, že město do provizoria bude muset alespoň na nějakou dobu jít," předesílá Dvořák. „Znamená to mimo jiné také významné zdržení všech plánovaných akcí i podávání žádostí o dotace," dodává novoborský starosta.

Možná v prosinci

V Novém Boru je zvykem rozpočet schvalovat zhruba v polovině prosince. „Obvykle se v jednom zastupitelstvu podává návrh, potom následují dvě až tři pracovní jednání zastupitelů, lhůty pro řešení, a až poté dojde na samotné schválení," popisuje Dvořák.

Kvůli zdržení, které způsobilo podání stížnosti, je ale také možné, že právě v polovině prosince se novoborští zastupitelé teprve poprvé sejdou.

Až dvacet dnů může trvat, než soud vyřkne ortel. V případě, že stížnost shledá jako neoprávněnou, zastupitelé mají povinnost se sejít do patnácti dnů od pravomocného rozhodnutí soudu. V opačném případě by soud mohl například nařídit přepočtení hlasů.

Pobočka krajského soudu v Liberci dostala dalších osm stížností na komunální volby v Libereckém kraji.

Třeba v Liberci navrhovatelka chce kvůli těsnému výsledku ODS přepočítat všech 87 okrsků. ODS v Liberci jen o čtyři desetiny překročila pětiprocentní hranici nutnou pro získání mandátu v zastupitelstvu. Má dva zastupitele.

„Sčítání posledních deseti procent podle žalobkyně trvalo nepřiměřeně dlouhou dobu, z čehož dovozuje, že došlo k nějakým chybám ve sčítání. A když je volební výsledek ODS tak těsný, navrhuje přepočet všech 87 okrsků," uvedla mluvčí soudu Karolína Francová. V Liberci se musel přepočítat kompletně jeden okrsek, což vyhlášení konečného výsledku oddálilo asi o šest hodin. Pokud by soud žalobkyni vyhověl, v Liberci by se muselo přepočítat 28 748 hlasovacích lístků.

Navrhovatelé si stěžují i na průběh voleb v Jablonci, Frýdlantu a Žernově.