Novinkou v České Lípě je Fond Zastupitelstva města. Ten budou představitelé města využívat především k udělování individuálních dotací nad 50 tisíc korun.

Ve fondu je na podporu zajímavých projektů letos připraveno 2,2 milionů korun. Jeden milion korun přitekl z odvodů z výherních hracích přístrojů, loterií a podobných her. „Letos město povolilo na území obce provoz 221 kusů výherních hracích přístrojů. Počet přístrojů provozovaných na základě povolení Ministerstva financí je 419," uvedla Monika Bayerová, mluvčí českolipské radnice. Všechny přístroje však nejsou v provozu celý rok, některým končí povolení v průběhu roku. V rozpočtu na letošní rok je příjem z hazardních her predikován ve výši 42 milionů korun.

O dalších 1,2 milionů korun byl fond navýšen snížením částky na dotační program v oblasti kultury. „Letos jsme přidali tam, kde se finance na podporu smysluplných projektů vloni nejvíce nedostávaly. Fond zastupitelstva bude sloužit na podporu projektů a akcí, které se svou jedinečností vymykají vyhlášeným dotačním programům a nelze je porovnat dotační soutěží. Například festivaly, velké kulturní nebo sportovní akce ve městě a podobně," popisuje starostka Romana Žatecká.

Individuální dotace a peněžité dary může poskytnout ze svého fondu i rada města. Zastupitelé však v minulých letech narazili na akce, které se nedaly financovat ani z fondu rady města, ani z dotačních programů, proto zřídili ještě jeden zdroj. Na dotace letos Česká Lípa vyčlenila částku 21,5 milionu korun.