Druhou nejmenší obcí na Českolipsku jsou Luka, která leží nedaleko Doks. Podle posledního sčítání lidu v roce 2011 mají pouhých 97 obyvatel. Přesto, nebo právě proto, i tamní lidé chtějí mít něco, co pro ně bude typické, co bude jejich obec reprezentovat a díky čemu se ve světe neztratí. Místní zastupitelé se rozhodli pro vytvoření nového znaku a vlajky Luk. Podvýbor pro heraldiku a vexikologii Parlamentu ČR jim nové atributy schválil na začátku května.

Inspirovali se ostatními obcemi

„Všimli jsme si, že v poslední době přibylo obcí, které si nechávaly vytvářet nové znaky a vlajky. Nechali jsme se jimi tedy inspirovat a v zastupitelstvu jsme se rozhodli, že by bylo dobré, kdyby i Luka měly své atributy," vysvětlila důvody vzniku znaku a vlajky starostka Luk Lenka Markvartová.

Nové atributy obce působí velmi optimistickým dojmem. Dominují na nich tři barvy bílá, zelená a červená. Odráží se v nich nejen název obce, ale i její historie a také krásy, mezi které patří například staré, zachované roubené domy.

„Nové atributy obce vycházejí zejména z historie Luk. Vytvářel nám je odborník, nebylo to tak, že bychom si je vymýšleli sami," podotkla Lenka Markvartová.

Znak je rozpůlený na dvě poloviny, červenou a zelenou. Stejně tak i obec tvoří dvě místní části, Luka a Týn. Ve spodní části znaku je zlatý měšec převázaný stříbrnou stužkou, z něhož vyrůstají dvě stejné lilie. Ty mají zlaté stonky, bílý květ a zlaté tyčinky.

„Lilie ve znaku mají představovat současný název obce Luka. Ten je velmi podobný slovu louka nebo louky, na které květiny přirozeně rostou. Měšec, ze kterého lilie vyrůstají, pak připomíná erb staročeského rodu Tejnů z Tejna, tedy Týnů z Týna," vysvětlil autor atributů Luk heraldik Jan Tejkal.

Horní část znaku pak připomíná hradby. Ty mají symbolizovat zejména místní část Týn, jejíž název znamená opevněné místo.

Pyšní se roubenými stavbami

Současně však erb připomíná také domovní štít, které často visely na roubených staveních, které v Lukách jsou. Vlajka obce pak vypadá podobně jako erb. Tvoří ji tři svislé pruhy, v červeném a zeleném jsou opět bílé lilie se zlatými stonky, které vyrůstají ze zlatého váčku se šňůrkou. Červený pruh na vlajce má navíc tři hroty.

O konečné podobě nových atributů rozhodli místní zastupitelé.

„Poslal jsem jim asi dvanáct návrhů, ze kterých si sami vybrali vítěze. Schválené atributy pak budou moci použít třeba na hlavičkový papír obce, na razítko, vlajka může vlát na budově obecního úřadu," doplnil Jan Tejkal.

Nový znak obce Luka nedaleko Doks.