Mezi hlavní kritéria soutěže patřilo nejen množství vytříděného odpadu, ale také počet sběrných míst nebo práce s veřejnosti a její motivace ke třídění. „Chtěla bych poděkovat našim občanům, kteří mají na tomto umístění největší zásluhu a také pracovníkům odboru správy majetku Městského úřadu Nový Bor,“ říká místostarostka města Stanislava Silná, která v Liberci převzala pohár z rukou Radima Zíky, náměstka hejtmana pro životní prostředí.
Novoborští si oproti minulému ročníku polepšili o čtyři místa. „Stále se snažíme motivovat naše občany k separaci odpadu, různými informačními materiály, přednáškami apod. Na příští rok plánujeme ve třídění odpadu některé novinky,“ dodává Jitka Kopčáková z odboru správy majetku novoborské radnice.
Společně s Novým Borem se mezi desítku finalistů soutěže dostala z Českolipska také obec Prysk. Za loňský rok zde obyvatelé vytřídili kolem 64 kilogramů odpadu na osobu. „Tím, že jsme nastavili čtrnáctidenní svoz komunálního odpadu jsme v podstatě občany donutili třídit. Spolu se svozovou firmou jsme zajistili distribuci informačních letáků a velký kus práce odvádí také místní škola a školka,“ uvádí starosta Prysku Jan Sviták.
Obec Prysk se stala rekordnamen v minulém ročníku soutěže, když za rok 2005 zde lidé vytřídili sedmdesát kilogramů odpadu na osobu. Leots jejích místo zaujala Albrechtice v Jizerských horách, malá obec na Jablonecku.
Obyvatelé Libereckého kraje loni vytřídili o třetinu více odpadů než v roce 2005. Je to nejvyšší meziroční nárůst mezi kraji . Na osobu se loni v kraji vytřídilo 33,69 kilogramů papíru, skla a plastu. „Větší množství odpadu na osobu loni vytřídili jen obyvatelé Prahy a Plzeňského kraje,“ doplňuje náměstej hejtmana Radim Zika.